Biztonsági megfontolásból helyi idő szerint éjjel 11 órától bezárják az összes kaszinót Makaón, amely felé közeleg a Saola névre keresztelt tájfun. A vihar miatt több száz repülőjáratot töröltek Hongkongban és a szomszédos dél-kínai Kuangtung tartományban. Az utóbbiban majdnem 800 ezer embert evakuáltak a leginkább veszélyeztetett területekről.

Hong Kong Typhoon Saola
Hongkongban a legmagasabb fokú riasztás van érvényben.
Fotó: Vernon Yuen / AFP

A Saola több mint óránként 200 kilométeres széllel érkezik, és legkésőbb szombat hajnalban ér partot Kuantungban. Az öt legerősebb tájfun közé tartozik, amelyek 1949 óta lecsaptak a népes tartományra.

Hongkongban nem indítanak és fogadnak gépeket helyi idő szerint péntek délután kettő és szombat reggel tíz között. A 460 járat törlése miatt több mint háromszáz ember rekedt a repülőtéren a Reuters tudósítása szerint.

A hatóságok figyelmeztetése szerint az időjárás gyorsan romlik a tájfun partot érése után, az árhullám miatt a vízszint három méterrel meghaladhatja a dagály szokásos szintjét. A 7,5 milliós városban egyelőre a legmagasabb szintű riasztás van érvényben.

A tájfun szeme egészen közel halad majd el Hongkonghoz.
Fotó: Isaac Lawrence / AFP

Az előzetes előrejelzések szerint Hongkong és Makaó is a tájfun útvonalának közepére esik, a tájfun szeme nagyon közel halad majd el az előbbihez.

A Saola a három trópusi ciklon egyike, amelyek a Csendes-óceán északnyugati részén és a Dél-kínai-tengeren kialakulnak. A második, a Haikui Tajvan felé közeledik, várhatóan vasárnap hajnalban éri el a sziget keleti partját, és onnan a kínai Fucsien tartomány felé veszi az irányt. A harmadik, a Kirogi van még a legmesszebb a szárazföldtől, és egyelőre csak trópusi viharként kategorizálták.

Kuangtungban felfüggesztették a vasúti közlekedést péntek reggeltől szombat hajnalig, a nagyvárosokban, így Sencsenben és Kantonban bezárták az iskolákat. A 17 milliós Sencsenben péntek délutántól áll a munka is, a hatóságok figyelmeztettek, hogy a széllökések súlyos károkat okozhatnak, és egész szombaton tarthatnak.

A Fülöp-szigeteken áradást okozott a Saola.
Fotó: Rolex Dela Pena / MTI / EPA

Biztonsági megfontolásokból lezárták a Hongkongot, Makaót és Zsuhajt összekötő hidat is, a 

tajsani atomerőműben felfüggesztettek a kültéri műveleteket, a szolgálatot a vészhelyzeti személyzet vette át.

A tájfun okozta károk nagysága attól függ, hogy a vihar mennyi ideig marad a szárazföld fölött, amit előre nem lehet megmondani. A Rumbia nevű trópusi vihar például 2018-ban viszonylag gyenge volt ugyan, de szokatlanul sokáig, 132 órán keresztül tartott, és ebből három napot töltött Kína fölött.