Közélet

Meglepetésvendég Ukrajnában: hirtelen megjelent Kijevben az amerikai külügyminiszter

Az X közösségi portálon több felvétel is megjelent a Kijevben tartózkodó külügyminiszterről, aki az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat kabalakutyáját üdvözölte.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hivatalos látogatásra érkezett Kijevbe. Erről szeptember 6-án számolt be az Európai Pravda.

Mint a Strana.ua ukrán kiadása hozzáteszi, egy magas rangú tisztviselő jelenléte miatt Kijev központjában blokkolták a forgalmat. A hivatalos hatóságok még nem erősítették meg. Az X közösségi portálon több felvétel is megjelent a Kijevben tartozkodó külügyminiszterről, aki az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat kabalakutyáját üdözölte.

Egy nappal korábban az amerikai külügyminisztérium kijelentette, hogy nem tud megerősíteni információkat Antony Blinken külügyminiszter esetleges kijevi látogatásáról. Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium sajtóosztályának helyettes vezetője a tájékoztatón azt mondta, hogy nem tud semmilyen hivatalos útról.

Secretary of State’s Award for Global Anti-Racism Champions
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az orosz Iz.ru újság szerint, a Zerkalo Nedeli című ukrán kiadvány korábban diplomáciai forrásokra hivatkozva még arról számolt be, hogy az amerikai külügyminiszter szeptember 5-én látogat Kijevbe. Egy esetleges látogatás programjáról, illetve arról, hogy az amerikai diplomácia vezetője milyen kérdésekről kíván tárgyalni az ukrán vezetéssel, nem közöltek részleteket.

Antony Blinken utoljára 2022 szeptemberében járt Ukrajnában. Augusztus 29-én a Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre jelentette be, hogy az Egyesült Államok újabb 250 millió dollár értékű hadászati támogatást nyújt Ukrajnának.

 

Ukrajna Anthony Blinken amerikai külügyminisztérium
Kapcsolódó cikkek