Felfüggesztik a Monacói Hercegség és az között 2015-ben elkezdett együttműködési megállapodásról szóló tárgyalásokat – ezt a monacói kormány írta közleményében. A döntésre az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, Maros Sefcovic és a monacói külügyminiszter, Isabelle Berro-Lefevre legutóbbi tárgyalása után került sor.

Panoramic,View,Of,Monte,Carlo,Harbor,In,Monaco.
Fotó: Shutterstock

A hercegségi kormány közleményében azt írta, hogy őszinte és szívélyes tárgyalásokat folytattak az EU delegációival, azonban az érdekeiket lehetetlen összeegyeztetni az Európai Unió követeléseivel – írta meg a Moncaco Matin.

Monaco állampolgárainak jelenlegi életkörülményeit nem tesszük kockára az Európai Unió kedvéért 

– olvasható a közleményben. A hercegség már a tárgyalások 2015-ös megkezdésekor lefektetett néhány vörös vonalat, amit nem volt hajlandó átlépni. Ilyenek voltak a Monacóban élő polgárok munka- és lakhatási körülményeinek biztosítása olyan formában, ahogy az eddig is megszokott volt az államban.

Mindezek ellenére az EU kiemelt partnerünk marad 

– írták a tájékoztatásban.

A 2015-ben indult tárgyalásokat eredetileg 2023. december 31-ig kellett volna lezárni, de a teljesen ellentétes elvárások miatt Monaco idő előtt pontot tett az egyeztetések végére. Ezzel együtt a párbeszéd nem szakad meg a felek között. A monacói kormány jelezte, hogy az Európai Unió fontos partner volt és az is marad.

Az EU és Monaco számos közös értéket képvisel, és a Hercegség továbbra is támogatni fogja az EU fellépését a nemzetközi színtéren, különösen a szankciók terén 

– írta a kormány.

Azt is kijelentették, hogy nyitottak az unióval történő kapcsotok szorosabbra fűzésére, úgy, hogy az a polgáraik életminőségének nem megy a rovására.

Aprópénzből is bejárhatjuk a legszebb helyeket – mutatjuk Európa legjobb helyi járatos útvonalait

Sok pénzből sok helyre el lehet jutni, de kevés pénzzel sem feltétlenül kell a négy fal közé szorulnunk. Az olasz tengerpart, a francia Riviéra vagy épp Párizs nevezetességei is bejárhatók tömegközlekedéssel.