Újabb, árvizeket fakasztó viharok sújtották Görögországot szerdán áramkimaradásokat és útlezárásokat okozva.

Návplio, 2023. szeptember 27.Villám cikázik az égbolton a Peloponnészosz-félszigeten fekvő Návplio felett 2023. szeptember 26-án.MTI/EPA/ANA-MPA/Evangelosz Boujotisz
Fotó: Evangelosz Boujotisz / MTI

Az Elias nevű viharfront egyebek között Évia szigetén okozott felhőszakadást. Az eső az északnyugati fekvésű Limni települése mellett annyi vörös iszapot mosott a tengerbe, hogy a helyi öböl piros színben pompázik a görög sajtó felvételei szerint. 

A sziget északkeleti Mantúdi településén pedig az emberek kénytelenek voltak a házak felső emeleteire menekülni, mivel a víz derékmagasságig ért az utcákon.

Az ítéletidő ezúttal sem kerülte el a közép-görögországi Lárisza városát és a Pélion-hegység lábát. A térségben a Daniel nevű vihar már szeptember elején kiterjedt áradásokat okozott. Óvintézkedés gyanánt a Lárisza melletti Szotirio falut evakuálták. Vólosz kikötővárosában ismét víz alatt álltak utcák. A Daniel vihar okozta a katasztrófát Líbiában, amikor Derna városban két gát is átszakadt. Dernában az árvíz 11 ezer emberrel végzett és 10 ezer embert azóta is eltűntként tartanak nyilván.

Sok helyen az áramszolgáltatás szünetelt, s közlekedési fennakadások voltak.

Szeptember elején a Daniel nevű vihar súlyos áradásokat okozott a közép-görögországi Thesszália régióban. A károkat még mindig nem tudták teljes körűen helyrehozni. Akkor 15-en vesztették életüket az ítéletidőben, és több mint egy hétig egész térségek maradtak áram és ivóvíz nélkül. A több ezer elpusztult haszonállat miatt időlegesen járványveszély is fennállt.