Legalább 296 ember meghalt a péntek éjjel Marokkóban pusztító erős földrengésben, amely hatalmas károkat és pánikot okozott Marrákesben és több más városban – közölte az MTI hivatalos adatokra hivatkozva. A rabati székhelyű geológiai központ arról számolt be, hogy a rengés a Richter-skála szerinti 7-es erősségű volt, és az epicentruma az ország középső részén fekvő Al-Hauz tartományban volt, a turistaváros Marrákestől délnyugatra.

7 magnitude earthquake in Morocco
Fotó: Anadolu Agency via AFP

„Az előzetes adatok szerint a földrengés 296 ember halálát okozta Al-Hauz, Marrákes, Uarzazate, Azilal, Sisaua és Tarudant tartományokban” – áll a minisztérium közleményében. Ugyanezen forrás szerint 153 ember megsérült és kórházba került.

A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta.

A hatóságok „minden szükséges erőforrást mozgósítottak a beavatkozáshoz és az érintett területek megsegítéséhez” – tette hozzá a belügyminisztériumi közlemény.

A közösségi oldalakon keringő képek és szemtanúk beszámolói szerint a földrengés több városban is jelentős károkat okozott. Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, ami pánikot keltett a lakosság körében. A közösségi oldalakon közzétett képek szerint sokan az utcára menekültek ezekben a városokban, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.

A marrákesi regionális egészségügyi központ arra kérte a lakosokat, hogy szombaton adjanak vért a sérültek számára.