Közélet

A Hamász képviselői Moszkvában tárgyalnak

Az orosz külügyminisztérium tájékoztatóján az is elhangzott, hogy aggasztónak tartják a régión kívüli országok katonai manővereit a Földközi-tenger keleti részén.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy Moszkvában tesznek látogatást a palesztin Hamász mozgalom képviselői. Marija Zaharova szóvivő egyelőre nem részletezte a látogatás célját, pótlólagos tájékoztatást ígért.

Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zakharova
MOSCOW, RUSSIA DECEMBER 01: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zakharova gives a weekly press briefing at the Russian Foreign Ministry, in Moscow, Russia on December 01, 2021. Russian Foreign Ministry Press Office / Handout / Anadolu Agency (Photo by Russian Foreign Ministry Press O / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Maria Zaharova szeptember 11-hez hasonlította a Moszkva elleni dróntámadást.
Fotó: AFP

A TASZSZ hírügynökségnek a Hamász Telegram-csatornájára hivatkozó jelentése szerint a Musza Abu Marzuk által vezetett küldöttséget Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja fogadta. Bogdanov korábban közölte, hogy Katarban megbeszélést folytatott a Hamász politikai vezetésével, és partnereivel megvitatta a palesztin mozgalom által fogva tartott túszok sorsát.

Anatolij Viktorov Izraelben akkreditált orosz nagykövet azt mondta a Szolovjov LIVE médiacsatornán, hogy 

feltehetően három orosz-izraeli kettős állampolgárt tartanak fogva a Gázai övezetben. Korábban a Ynet izraeli portál izraeli kormányzati adatokra hivatkozva azt írta, hogy 138 Hamász-fogolynak van külföldi útlevele, köztük hatnak orosz papírjai vannak.

Az izraeli külügyminisztérium szerdai közlése szerint a konfliktusban 23 orosz állampolgársággal rendelkező áldozat vesztette életét. Zaharova elmondta, hogy rendkívül aggasztónak tartják a régión kívüli országok katonai manővereit a Földközi-tenger keleti részén. Ezek a tényezők különböző oldalak egyre erőteljesebben harcias retorikája mellett növelik annak kockázatát, hogy a konfliktus az egész régióra kiterjedővé fokozódjék.

Palesztin külügyminiszter: teljes tűzszünetre van szükség a segélyszállításhoz

A palesztin külügyminiszter Hágában tárgyalt, ahol kijelentette: csak a teljes tűzszünet biztosíthatja a sürgősen szükséges humanitárius segélyek bejuttatását, valamint a víz- és áramellátás visszaállítását az övezetben.

Hangsúlyozta, hogy „ezt a régóta tartó konfliktust nem lehet erőszakkal megoldani, és kizárólag politikai és diplomáciai eszközökkel, egy teljes körű tárgyalási folyamat elindításával lehet rendezni”. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön nem jelentette be Mahmúd Abbász palesztin elnök tervezett moszkvai látogatásának időpontját, de megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő fogadja majd, és a tárgyalások fő témája a közel-keleti helyzet lesz.

 

oroszország moszkva izraeli háború Izrael
Kapcsolódó cikkek