Közélet

Az izraeli háború friss hírei: Joe Biden telefonon egyeztetett Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel

Az amerikai elnök telefonon egyeztetett az izraeli kormányfővel és a palesztin elnökkel.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is egyeztetett Joe Biden amerikai elnök szombaton, mindkét telefonbeszélgetésben hangsúlyozta a civilek védelmének fontosságát. A Fehér Ház közleménye szerint az izraeli kormányfővel folytatott beszélgetésben Biden biztosította Netanjahut, hogy Washington mindenben támogatja Izrael erőfeszítéseit a civilek védelmében.

Fotó: AFP

A közleményben leszögezik: az Egyesült Államok együttműködik az ENSZ-szel, Egyiptommal, Jordániával, Izraellel és a térség más országaival annak érdekében, hogy a civil lakosság élelmiszerhez, ivóvízhez és orvosi segítséghez jusson. Biden külön egyeztetett a palesztin elnökkel, akivel először beszélt a Hamász iszlamista terrorszervezet múlt héten Izrael ellen indított támadása óta. Bírálta a Hamászt, leszögezve, hogy a Gázai övezetet irányító iszlamisták „nem segítik elő a palesztin nép méltósághoz és önrendelkezéshez való jogát”. Közölte továbbá, Washington segít a Palesztin Hatóságnak a palesztinoknak nyújtandó humanitárius segítségben, különösen ami a Gázai övezetet illeti.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) mindeközben bejelentette, hogy egy második repülőgép-anyahajót is vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe. 

Lloyd Austin védelmi miniszter aláhúzta, hogy a döntés célja megakadályozni az Izrael elleni műveleteket, illetve hogy elejét vegyék a harcok esetleges eszkalációjának. 

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2200-at, a sebesülteké pedig a hatezret.

 

19:26

A piac a menedékeszközöket keresi az izraeli háború miatt

A piac attól tart, hogy a konfliktus régiós szintre növekedhet. A befektetők a menedékeszközöket keresték az elmúlt napokban. Szakértő szerint a dollár további erősödését hozhatja az izraeli háború kiszélesedése.

18:07

Irán fenyeget: senki sem tudhatja, mi történik, ha Izrael bevonul Gázába

Senki sem tudja garantálni a helyzet kontrollálását, ha Izrael bevonul a Gázai övezetbe – jelentette ki vasárnap Katarban Hosszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter.

18:05

Óriási menekülthullám van mozgásban a Gázai-övezetben

A Gázai-övezet lakosságának csaknem fele már elhagyta otthonát miután Izrael erre szólította fel őket. Eddig mintegy egymillió belső menekültről tudni.

15:28

Libanonból is lőtték Izraelt, ezért ütközőzónát hoztak létre a libanoni határnál

A Hezbollah libanoni síita milícia Izrael elleni vasárnapi, páncéltörő rakétával végrehajtott támadásában az ENSZ által meghatározott 1948-as izraeli határokon belül található, Stúla nevű izraeli faluban megsebesült négy építőmunkás. Izrael ezért négy kilométer szélességben ütközőzónát hoz létre a libanoni határnál.

15:26

Iráni külügyminiszter: történelmi győzelem a Hamász támadása

Az iráni külügyminiszer történelmi győzelemnek nevezte a Hamász izraeli támadását, amikor szombaton találkozott az iszlamista terrorszervezet vezetőjével.

12:01

Megtámadták az Izrael-párti tüntetőket Los Angelesben – több nyugati országban csaptak össze a palesztinpárti tüntetők a rendőrökkel

Több nyugati országban is tömegek követelték a Gáza elleni izraeli támadások leállítását, és konkrétan kiálltak a Hamász mellett.

11:21

Iráni külügyminiszter: történelmi győzelem a Hamász támadása

Az iráni külügyminiszer történelmi győzelemnek nevezte a Hamász izraeli támadását, amikor szombaton találkozott az iszlamista terrorszervezet vezetőjével.

10:13

Videót tett közzé a Hamász ezzel a címmel: Mi vár rád, ha belépsz Gázába?

09:55

Kína szerint Izrael túlmegy az önvédelmen

A kínai külügyminiszere leszögezte: Izraelnek fel kell hagynia a gázaiak „kollektív büntetésével”.

09:01

Sajtószabadság: Izrael kommunikációs minisztere be akarja zárni az Al Jazeera helyi irodáját

Az izraeli kommunikációs miniszter jóváhagyást kért az Al Jazeera helyi irodájának bezárásához, mert szerinte az uszító.

07:47

Izraeli hadsereg: meggyilkoltuk a Hamász parancsnokát, aki felelős volt a Kibbutz Nirim és Nir Oz elleni rajtaütésért

A Hamász még egy felső vezetőjét gyilkolta meg az izraeli elhárítás. Irán új frontot akar nyitni. Meggyilkolták Bilal al-Kadrát, a Noh’ba erők (a Hamász különleges erőinek) parancsnokát a South Khan Yunis zászlóaljban, aki a Nirim és Nir Oz kibucok elleni rajtaütésért volt felelős.

Joe Biden Benjamin Netanhaju izraeli háború
Kapcsolódó cikkek