Közélet

Az oroszok szerint a mahacskalai helyzet a nyugat műve

Vlagyimir Putyin a rendőri szervek vezetőivel fog a történtekről tárgyalni. A zavargások miatt 60 főt már őrizetbe vettek és további 150 főt azonosítottak.

Tanácskozást hívott össze a rendőri szervek vezetőivel Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy megvitassa nyugat kísérleteit, mellyel a közel-keleti eseményeket kívánja arra használni, hogy megossza a társadalmat – mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hétfőn.

This frame grab taken from video footage posted on the Telegram channel @askrasul on October 29, 2023 shows law enforcement personnel marching past as protestors (background) gather at an airport in Makhachkala. A mob looking for Israelis and Jews overran an airport in Russia's Caucasus republic of Dagestan on October 29, after rumours spread that a flight was arriving from Israel. (Photo by Telegram / @askrasul / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Telegram channel @askrasul" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Vasárnap a dagesztáni Mahacskalában található repülőteret felbőszült tömeg árasztotta el, hogy a Tel-Avivból érkező járat izraeli utasaira vadásszon. 

A muszlim többségű tartományban a lincselésre készülő tömeg a repülőtér kifutópályáját is elérte és a zavargásoknak számos sérültje is volt. A hatóságok mintegy 60 főt tartóztattak le és további 150 főt azonosítottak a csőcselék tagjaiból.

Putyin este hétre hirdette meg a találkozót, melyen részt vesz többek között Mihail Misusztyin miniszterelnök, Igor Krasznev főügyész, Dmitrij Medvegyev, a biztonsági tanács alelnöke és persze Nyikolaj Patrusev, a testület vezetője is, de a külügyminiszter Szergej Lavrov, a hadügyminiszter Szergej Sojgu, illetve az FSZB vagy az SZVR és az Orosz Gárda vezetői sem maradnak távol – írja a Ria Novosztyi.

A lázongásokban mintegy 20-an sérültek meg, két fő állapota súlyos, az orosz belügyminisztérium pedig közölte, hogy bűncselekményként kezelik a történteket. Ugyanakkor a múlt héten Moszkva fogadta a Hamász egy delegációját.

 

vlagyimir putyin izraeli háború Mahacskala
Kapcsolódó cikkek