Közélet

Brit külügyminiszter: a brit zsidóság biztonsága elsődleges fontosságú

A belügyminisztérium is felszólította a rendfenntartó szerveket a fokozott járőrözésre.

A brit külügyminiszter szerint a kormány elsődleges feladatnak tekinti a brit zsidóság biztonságának garantálását az Izrael elleni támadás után kialakult helyzetben.

UK pins hopes on Turkiye to bring Russia back to grain dealNEW YORK, US - JULY 18: British Foreign Secretary James Cleverly is seen during an exclusive interview with Anadolu Agency at UN Headquarters in New York, United States on July 18, 2023. The UK is hopeful that Turkiye will be able to bring Russia back to the table to resume the Black Sea grain deal, according to Foreign Secretary James Cleverly, echoing global concerns after Moscow pulled out of an agreement that gave the world access to critical supplies of Ukrainian grain. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Cleverly a BBC közszolgálati televízió keddi hírműsorában kijelentette: a történelem már megmutatta, hogy bármilyen közel-keleti fejlemény után a brit zsidóság is az ellenséges indulatok célkeresztjébe kerül, „teljesen megengedhetetlen módon”.

A külügyminiszter elmondta azt is, hogy a brit zsidó közösség biztonsága volt az egyik fő témája a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó testületének (COBRA) előző napi ülésén, amelyen Rishi Sunak kormányfő elnökölt.

A brit belügyminisztérium keddi ismertetése szerint Braverman levélben szólította fel az angliai és a walesi rendőrkapitányságok parancsnokait a járőrözés fokozására és a rendbontások megakadályozására a zsidó közösségek lakóhelyein.

Nincs helye a brit utcákon olyan demonstrációknak, konvojoknak és zászlólobogtatásoknak, amelyeknek célja a terrorizmus dicsőítése vagy a zsidó közösség zaklatása

– áll a brit belügyminiszter keddi felhívásában.

A 300 ezres brit zsidóság védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) szintén hangsúlyozta közleményében, hogy a múltbeli tapasztalatok alapján biztosra vehető az antiszemita incidensek számának meredek emelkedése Nagy-Britanniában.

A CST éppen ezért részletes tárgyalásokat tartott Suella Braverman belügyminiszterrel, Tom Tugendhattal, a brit belügyminisztérium nemzetbiztonsági ügyekért felelős államtitkárával és számos magas rangú rendőri vezetővel.

Suella Braverman az X-en szintén úgy fogalmazott, hogy valahányszor Izraelt támadás éri, az iszlamisták és más rasszisták az izraeli védelmi intézkedéseket használják ürügyként arra, hogy gyűlöletet szítsanak a brit zsidók ellen.

Rishi Sunak miniszterelnök Sir Ephraim Mirvis országos főrabbi társaságában hétfő este ellátogatott London egyik legnagyobb zsinagógájába, ahol beszédet mondott a helyi hitközség tagjai előtt. Sunak kijelentette: a hét végi támadást végrehajtó Hamász-fegyveresek nem milicisták, nem szabadságharcosok, hanem terroristák.

 

zsidó közösség izraeli háború brit zsidóság
Kapcsolódó cikkek