Közélet

Figyelmeztetett a NATO-főtitkár: senki nem próbálhatja meg kihasználni Izrael jelenlegi helyzetét

A főtitkár hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, de a civilek védelme alapvető fontosságú.

A NATO-főtitkár hangsúlyozta: egyetlen Izraellel ellenséges nemzet vagy szervezet sem próbálhatja meg kihasználni az Izraelben kialakult jelenlegi helyzetet, vagy azt, ha esetleg a konfliktus súlyosabbá válik.

Nato,Secretary,General,Jens,Stoltenberg,At,A,Press,Conference,Following
Fotó: Alexandros Michailidis

Jens Stoltenberg elmondta, hogy az Egyesült Államok már katonai erőket telepített a térségbe, hogy megakadályozza a feszültségek fokozódását.

A közel-keleti helyzet most nagyon nagy kihívást jelent, és természetesen mindig fennáll annak a veszélye, hogy az Izraellel ellenséges nemzetek vagy szervezetek megpróbálnak előnyt kovácsolni ebből, például a libanoni Hezbollah vagy Irán

– nyilatkozta a főtitkár.

Stoltenberg elmondta, hogy Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter tájékoztatta a szövetségeseket a Hamász által Izrael ellen elkövetett terrortámadásokról, és a folyamatban lévő izraeli válaszlépésekről.

A szövetségesek határozottan elítélték a Hamász civilek elleni igazolhatatlan támadásait, és felszólítottak a túszok azonnali szabadon bocsátására. Együttérzünk mindazokkal, akiket ezek a szörnyű támadások érintettek

– jelentette ki a főtitkár. Hozzátette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, de a konfliktus kibontakozása során a civilek védelme alapvető fontosságú. Mint mondta, „vannak háborús szabályok, sok szövetséges az arányos válaszlépéseket hangsúlyozta, ugyanakkor nagyon világosan elítélték a brutális atrocitásokat és az erőszakot, amelyekért a Hamász a felelős”.

Hangsúlyozta, hogy a NATO mint szervezet „közvetlenül nem érintett” a konfliktusban, de fontosnak nevezte, hogy a védelmi miniszterek foglalkoztak a helyzettel tanácskozásuk során. 

Újabb 65 magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni Izraelből

Szijjártó Péter közölte, hogy az Izraelben maradtak közül meghatározott számú magyar állampolgár hamarosan üzenetet fog kapni egy újabb evakuációs műveletről.

A főtitkár bejelentette az is, hogy a a jövő héten tartja a Steadfast Noonnak elnevezett éves nukleáris gyakorlatát: a művelet Olaszország, Horvátország és a Földközi-tenger felett zajlik majd, és hozzájárul a szövetség nukleáris elrettentő erőjének, hitelességének, hatékonyságának biztosításához.

A gyakorlat egyértelmű üzenetet küld arról, hogy a NATO minden szövetségesét megvédi

– mondta Stoltenberg. Végezetül arról beszélt, hogy előre kell lépni a svéd NATO-tagság ratifikálásával kapcsolatban.

Örülök, hogy a török védelmi miniszter megerősítette, hogy Ankara kitart a vilniusi megállapodás mellett, amely a svéd csatlakozás véglegesítésére irányul. Most azt várjuk, hogy a török kormány benyújtja a csatlakozási jegyzőkönyvet a Nagy Nemzetgyűlésnek, és együttműködik a Közgyűléssel a gyors ratifikáció érdekében

– nyilatkozta a NATO-főtitkár.

 

izraeli háború Hamász NATO
Kapcsolódó cikkek