Közélet

Földön, vízen, levegőben menekítenék az Izraelben rekedt külföldieket

A briteknek a hazatérésért 300 fontot (134 600 forint) kell fizetniük.

A Ryanair vezérigazgatója szerint az Izraelbe tartó járatokat érintő foglalási rendszerek összeomlottak, és jelenleg csakis a kormányokon múlik, hogy a légitársaságok továbbra is repülhetnek-e a háború sújtotta országba – olvasható a Reutersen

Ryanair Airlines
Fotó: NurPhoto via AFP

A British Airwayst fenntartó IAG eközben közölte, hogy október 14-ig törölte az összes Izraelbe tartó gépét, és arra vár, hogyan alakul a következő napokban a helyzet.

A BBC pénteki értesülése szerint a brit külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Királyság járatokat szervez a kint rekedt brit állampolgárok hazajuttatására. Az ígérték, a távozásra jogosultakkal fel fogják venni a kapcsolatot, de a brit állampolgárok csak akkor mehetnek majd ki a repülőterekre, ha arra engedélyt kaptak.

A hazatérésért az utasoknak 300 fontot (134 600 forint) kell fizetniük.

Az Egyesült Államok is szervez hasonló menekítő járatokat. A részletekről eddig még nem tájékoztatták az érintetteket, de azt már közölték, hogy az Izraelből kimenekítettek elsősorban európai helyszínekre fogják szállítani.

Más lehetőségeket is vizsgálunk a kapacitás bővítésére, beleértve azt is, hogy lehetséges-e amerikaiakat szárazföldön és tengeren evakuálni

– nyilatkozta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Orbán Viktor: Magyarországon nem lesz terrorpárti tüntetés

A palesztin–izraeli háború kitörése óta Európa-szerte szerveznek tüntetést palesztin csoportok, Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarországon nem lesz szimpátiatüntetés a terrorszervezet mellett.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint ez csak a kezdet, mostantól több ezer amerikai állampolgár biztonságos távozását fogják elősegíteni hetente.

Szijjártó Péter korábban közölte, hogy újabb 65 magyar állampolgárt, köztük 18 gyereket sikerült kimenekíteni hajóval Izraelből Ciprusra, ahonnan a kormány repülőgéppel szállítja haza őket Magyarországra.

 

izraeli háború Egyesült Államok Egyesült Királyság Ryanair
Kapcsolódó cikkek