Közélet

Irán nem akarja a gázai konfliktus eszkalációját

A külügyminiszter szerint alaptalanok a vádak, hogy közük volt a Hamász Izrael elleni terrortámadásához.

Irán nem akarja, hogy a Hamász Izrael elleni terrortámadása után indult háború „szétterjedjen”, jelentette ki Hoszein Amir-Abdollahian külügyminiszter a CNN amerikai hírtelevíziónak vasárnap.

Az iráni külügyminiszter szerint Teherán nem akarja a konfliktus eszkalálódását.
Fotó: AFP

Amerikai illetékesek szerint Teherán valószínűleg tudott róla, hogy a Hamász akciót tervez Izrael ellen, de az első hírszerzési jelentések azt mutatják, hogy egyes iráni vezetőket is meglepte a támadás – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters.

Amir-Abdollahian elutasította és alaptalannak minősítette a vádakat, hogy Teheránnak közvetlen köze lett volna a támadáshoz. 

Mindig is támogattuk Palesztinát. Ezt soha nem tagadtuk. Ez az igazság, de az Al Aksza vihar nevű művelettel kapcsolatban nem volt kapcsolat Irán, sem a kormányom, sem az országom része és a Hamász között

 – utalt a támadás Hamász által használt fedőnevére.

Az Irán által támogatott erők az elmúlt héten legalább 19 alkalommal támadtak amerikai és koalíciós csapatokat Irakban és Szíriában. Amir-Abdollahian szerint azonban 

„teljesen helytelen” Teheránt bizonyítékok nélkül összekapcsolni az Egyesült Államok érdekei elleni térségbeli akciókkal.

„Az emberek a régióban dühösek – mondta –, és nem kapnak tőlünk parancsokat. A saját érdekeiknek megfelelően cselekszenek. Ami történt, amit a Hamász végrehajtott, az teljes mértékben palesztin volt.”

A múlt héten az Egyesült Államok képviselője is hangoztatta az ENSZ előtt, hogy nem keres konfliktust Iránnal, de Antony Blinken külügyminiszter figyelmeztetett, hogy Washington gyorsan és határozottan fog cselekedni, ha Irán vagy az általa támogatott csoportok bárhol támadást intéznek amerikaiak ellen.

Az amerikai hadsereg kedden végre is hajtott légicsapásokat két kelet-szíriai célpont ellen, ahol az Iszlám Forradalmi Gárda és az általa támogatott egységek fegyvereket és lőszereket tárolnak. 

 

gázai konfliktus iráni külügyminiszter Hamász
Kapcsolódó cikkek