Közélet

Izraelbe utazik Joe Biden

Az amerikai elnök szerdán érkezik meg a közel-keleti országba.

Izraelbe utazik szerdán Joe Biden – közölte a Közel-Keleten tartózkodó Antony Blinken külügyminiszter washingtoni idő szerint hétfő késő este.

Az amerikai elnök esetleges izraeli útját már hétfőn megszellőztették, mondván, az amerikai államfő megfontolás tárgyává teszi, hogy ellátogat-e Izraelbe, elfogadva Benjamin Netanjahu múlt pénteki meghívását.

joe biden
Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Erre utalt az is, hogy az elnök hétfőn lemondta egy Colorado állambeli hivatalos kampányeseményét, és a Fehér Ház nemzetbiztonsági szakértőivel találkozott, valamint telefonon egyeztetett német, egyiptomi és iraki állami vezetőkkel az Izraelben és a Gázai övezetben kialakult biztonsági és humanitárius válságról.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője hétfőn, még Biden látogatásának bejelentése előtt stratégiai jelentőségűnek nevezte az elnök esetleges izraeli látogatását.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter korábban kétezer katona készenlétét rendelte el, akik szükség esetén Izraelbe vezényelhetők – közölte hétfőn a Pentagon. A tájékoztatás szerint az amerikai katonák egészségügyi és logisztikai feladatok elvégzéséhez adnának támogatást. A tisztségviselők azt is világossá tették, 

az Egyesült Államoknak nem áll szándékában, hogy katonákkal bármilyen módon részt vegyen az izraeli hadsereg katonai műveleteiben a Hamász ellen.

Az amerikai hadügy illetékesei szerint a tengerészgyalogság gyors reagálású erőinek Kuvaitban állomásozó kétezer embere már úton van Izrael partjai felé. Múlt kedden megérkezett a Földközi-tenger keleti medencéjébe a USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó és az ahhoz tartozó kísérőflotta több más hadihajóval, és a hét végén a USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó vezette csapásmérő egység is útnak indult. Az amerikai adminisztráció korábbi közlése szerint az amerikai haderő megerősítésének célja a térségbeli elrettentő erő fokozása.

 

izraeli háború látogatás Joe Biden
Kapcsolódó cikkek