Sorra veszíti el anyagi támogatóit a Pennsylvaniai Egyetem, az elnökét pedig lemondásra szólították fel, amiért nem tesz eleget az antiszemitizmus visszaszorításáért. Az egyetem ugyanis még szeptemberben, a Hamász Izrael elleni terrortámadása előtt meghívott egy palesztin irodalmi fesztiválra nyíltan zsidóellenes nézeteket hangoztató előadókat.

Los,Angeles,,California,,Usa,-,26,March,2020:,University,Of
Az egyetem nem lép fel az antiszemitizmus ellen.
 Fotó: Shutterstock

A Philadelphiában működő intézmény az Egyesült Államok egyik legrégibb és legfontosabb magányegyeteme, az elit Ivy League-be közé tartozik, ott kutatott többek között a friss Nobel-díjas Karikó Katalin is. Az irodalmi fesztivál keltette ellenérzés csak erősödött a donorokban amiatt, ahogyan az egyetem vezetői reagáltak a Hamász támadására, illetve a Gázai övezet azt követő izraeli bombázására.

Több egyetemen elítélhető módon biztosították támogatásukról a palesztinokat, a Harvardon például a terroristák által használt siklóernyőket ábrázoló röplapokkal. Emiatt Izrael leggazdagabb embere és felesége lemondott a Harvard igazgatótanácsában betöltött pozíciójáról.

A CNN tudósításai szerint elsőként Ronald Lauder, az Estée Lauder kozmetikai világcég egyik örököse, a Zsidó Világszövetség elnöke jelezte, hogy nem támogatja tovább a Pennsylvaniai Egyetemet, ha annak vezetői nem lépnek fel határozottan az antiszemitizmus ellen. 

Negyven évet töltöttem az életemből azzal, hogy az antiszemitizmus ellen harcoltam világszerte, és a legvadabb álmaimban sem gondoltam, hogy a saját egyetememen, az alma materemben, a családom alma materében kell harcolnom

– írta Lizz Magillnak, az egyetem elnökének küldött levelében.

WORLD JEWISH CONGRESS STOCKHOLMRonald S. Lauder, president of the WJC speaks at the opening of the World Jewish Congress Nordic office in the Session Hall at the Jewish Congregation in Stockholm, Sweden, on Thursday 20 April 2023.
Foto: Christine Olsson/ TT / kod 10430 (Photo by CHRISTINE OLSSON / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Ronald Lauder egész családja az egyetemre járt.
Fotó: AFP

Lauder, aki az 1980-as években az Egyesült Államok ausztriai nagykövete volt, az egyetemen végzett, és részt vett az ahhoz tartozó Lauder Institute megalapításában.

A palesztin fesztivál megrendezése elleni tiltakozásképpen lemondott az egyetem egyik igazgatósági tagja, és erre szólította fel az intézmény elnökét is, akit egyébként tavaly választottak meg. „Magill hanyag, és nem igazán alkalmas arra a feladatra, hogy a világ nyolc legelitebb egyeteme egyikének az elnöke legyen” – nyilatkozta az amerikai hírtelevíziónak Vahan Gureghian, a charteriskolákat üzemeltető CSMI Consulting Group alapítója és vezérigazgatója.

A donorok egyszerűen elzárják majd a pénzcsapot. Ez nagyon-nagyon nagy dolog egy ilyen méretű egyetem számára

– tette hozzá.

Úgy tűnik, igaza van. Lauder után Marc Rowan milliárdos, az Apollo Global Management magántőke-befektetési társaság alapítója, Jon Huntsman volt amerikai nagykövet, a nevét viselő alapítvány alapítója, David Magerman kockázati tőkés, informatikus és filantróp, valamint Cliff Asness fedezetialap-milliárdos is közölte, hogy nem ad több pénzt az egyetemnek. Magerman felszólította az összes „önérzetes” zsidót, hogy kövesse a példájukat.

Wharton,University,Of,Pennsylvania,Sign,Near,School,Campus,With,San
Sorra hátrálnak ki a donorok az egyetem mögül.
Fotó: Shutterstock

Asness, az AQR Capital Management alapítója a támogatás megvonását nem csupán a palesztin irodalmi fesztivállal és az egyetemnek a Hamász terrortámadásokra adott első válaszával indokolta, hanem azzal is, hogy az intézmény más amerikai iskolákkal együtt „eltávolodott a gondolat, a véleménynyilvánítás és a szólás valódi szabadságától”.

„Nem szeretem, ha az ilyesmi a pénzről szól, de úgy tűnik, ez az egyik járható út, ami remélhetőleg számít, és világossá vált, hogy az egyetlen hang, amellyel néhányunk rendelkezik. Száz százalékig a szólásszabadság híve vagyok, de akkor nem, ha az aszimmetrikus, van, akinek megadatik, és van, akinek nem” – írta Asness.