Zökkenőmentesen folytatódhat a tanév. A pedagógusok 99 százaléka az új jogállást választotta

– mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A politikus hozzátette, összesen 1205 pedagógus, nagyjából 1 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem lép át az új életpályatörvény hatálya alá. Azt is elmondta, hogy szeptember 16. óta, azaz három hét alatt 460 új pedagógus kezdte meg a tanítást állami iskolában, akik már az új életpályatörvény szerint létesítettek jogviszonyt. 

20230831 Magyarlak - CsörötnekBecsengettek - iskolai körképAz első tanítási nap Magyarlak - Csörötnek Általános Iskolájában.Fotó: Unger Tamás UT Vas NépeKépen: Háklár Zoltánné tanár
Fotó: Unger Tamás /  Vas Népe

Rétvári szerint az új életpályatörvény sok területen hozza előnyösebb helyzetbe a tanárokat, mert 

az új törvény teremti meg a béremelés alapjait, az eddigi 22–26 tanóra helyet pedig fix heti 24 tanórát kell dolgozniuk a pedagógusoknak, növekszik  a szabadnapok száma 46-ról 50-re.

Továbbá több idő marad a tanításra, mert az adminisztrációs terhek többségét, a háromféle minősítést és önértékelést, illetve a pedagógus I. fokozatban levők portfóliókészítési kötelezettségét eltörli az új törvény. Megszűnnek a pályakezdőket és a fiatalokat hátrányosan érintő bérszabályok. 

Az államtitkár szerint sok politikus és a szakszervezetek is megalapozatlanul egyre nagyobb számokról beszélnek, ha a tanárhiány kerül szóba. „Tavasszal 16 ezres tanárhiányról beszéltek, nyáron azt mondták, hogy hétezer, a nyár végén azt mondták, hogy húszezer, a tanév kezdetén azt mondták, hogy 34 ezer. 

Azaz összevissza dobálóznak számokkal, mindig eggyel nagyobbat mondott be valaki” 

– fogalmazott. Azt is mondta, hogy az Eurostat rangsora szerint a nyolcadik legjobb arány a magyar, itthon 10-15 százalékkal több tanár van, mint az EU-s átlag. Az OECD kimutatása szerint Magyarországon három-négy diákkal kevesebb jut egy tanárra, mint a világ legfejlettebb országaiban általában. Kiemelte, a pedagógus-utánpótlás szempontjából biztató, hogy húsz éve nem vettek fel annyi hallgatót pedagógusképzésre, mint idén. Húsz éve 5007, tíz éve 9070, idén pedig rekordmagas számú, 12 894 hallgató kezdte meg a tanulmányait.