Közélet

Macron az egyensúlyt keresi Izraelben

A békefolyamat újraindítása mellett Hamász elleni koalíciót is sürgetett a francia elnök.

Az egyensúlyt igyekezett megtalálni izraeli útján Emmanuel Macron francia elnök kedden, így egyszerre szólított fel a békefolyamat újraindítására és egy, a Hamász ellen küzdő nemzetközi koalíció létrehozására, melyhez az Iszlám Állam elleni szövetség adhatná a mintát.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján a francia államfő kifejtette, hogy Izrael biztonsága nem lehet hosszú távú a békefolyamat újraindítása nélkül és azt is, hogy 

a Hamász nem képviseli a palesztinok ügyét, ezért fel kell vennie a harcot a terrorszervezettel, de a palesztinokat is meg kell hallgatni észszerű keretek között.

French President Emmanuel Macron (L) meets Israel's President Isaac Herzog in Jerusalem, on October 24, 2023. Macron's visit comes more than two weeks after Hamas militants stormed into Israel from the Gaza Strip and killed at least 1,400 people, mostly civilians who were shot, mutilated or burned to death on the first day of the raid, according to Israeli officials. (Photo by Christophe Ena / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Macron felvetette azt is, hogy az Iszlám Állam elleni koalíciót ki kellene szélesíteni, hogy a Hamásszal is felvegye a harcot, ugyanakkor kevés részletet árult el arról, hogy az Egyesült Államok vezette szövetség hogyan küzdene meg a palesztin szervezettel. Hivatala később pontosította utóbbi kijelentését, mely szerint az elnök azt akarta kifejezni, hogy Franciaország készen áll ötletek kidolgozására a Hamász elleni akciók kapcsán nemzetközi partnereivel és Izraellel. Ehhez jelenthet inspirációt az Iszlám Állam elleni koalíció, mely nemcsak a katonai műveletekből, de hírszerzési adatok megosztásából és a terrorfinanszírozás elleni harcból is áll – írja a Politico.

Az Elysée-palota pontosítása ellenére Macron kezdeti elképzelése aggodalommal töltötte el az elemzőket és a diplomatákat, mondván, az nem különösebben átgondolt – az Iszlám Állam elleni koalícióban olyan országok is megtalálhatók, mint Katar vagy Szaúd-Arábia – és nem veszi figyelembe Franciaország nemzetközi partnereit sem.

Macron dolga nem egyszerű, hiszen miközben támogatni kívánja Izraelt, a nemzetközi jog betartását is szeretné elérni Gázában. Macron, aki Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scholz német kancellár és Rishi Sunak brit miniszterelnök után utazott Izraelbe, első nyugati vezetőként a ciszjordániai Ramallahba is ellátogatott, hogy találkozzon a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmud Abbasszal.

Emmanuel Macron Ramallahban emlékeztetett arra, hogy olyan megoldásra van szükség, amelyben „két állam képes együtt élni”. Így „nem lesz tartós béke, ha nem ismerik el a palesztin nép legitim jogát a területhez és az államhoz”. Az államfő ugyanakkor úgy véli, hogy nem lesz tartós béke, „ha a palesztin nép és hatóságai nem ismerik el Izrael Államot”.

A francia államfő dolgát az is nehezíti, hogy Franciaország ad otthont Európában a legtöbb muszlimnak és zsidónak egyaránt.

 

emmanuel macron Palesztin Hatóság izraeli háború Hamász
Kapcsolódó cikkek