Donald Tusk halálosan megfenyegette Andrzej Dudát – állítja a lengyel miniszterelnök. Mateusz Morawiecki szerint valós fenyegetést jelentenek az ellenzék vezetőjének 2021-es szavai – írta meg a Polish Press Agency.

Varsó, 2023. október 12.Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtóértekezlete a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) varsói székházában 2023. október 12-én, három nappal a lengyel parlamenti választások előtt.MTI/EPA/PAP/Tomasz Gzell
Fotó: Tomasz Gzell / PAP / EPA / MTI

Lengyelországban 2023. október 15-én parlamenti választásokat tartanak.

A történet alapját az adja, hogy Donald Tusk 2021 decemberében az elnöki palota előtt tartott beszédet a műsorszórási törvény módosítása elleni tüntetésen. A jogszabály módosítása sokak szerint veszélybe sodorta volna Lengyelország legnagyobb magántulajdonban lévő televíziós hálózatát.

Tusk a 2021-es beszédében az irodalmi Nobel-díjas lengyel költő, Czeslaw Milosz egyik verséből, a You Who Wrongedból (a lengyel verset Richard Lourie fordította angolra) idézett.

Az ellenzéki vezető a vers utolsó két versszakát idézte az elnöki palota előtt:

Do not feel safe. The poet remembers.
You can kill one, but another is born.
The words are written down, the deed, the date.

And you’d have done better with a winter dawn,
A rope, and a branch bowed beneath your weight.

(Részlet Czeslaw Milosz You Who Wronged című verséből, Richard Lourie fordításában.) 

A vers idézett sorai szabad fordításban így hangzanak magyarul: „Ne érezd magad biztonságban. A költő emlékszik. Megölhetsz egyet, de egy másik születik a helyére. A szavakat feljegyezték, a tetteket, a dátumot. Inkább ébredtél volna egy téli hajnalon, egy kötél egy ággal meghajolt a súlyod alatt.”

Tusk ezt a beszédét a versből idézett rész után azzal zárta, hogy Dudának emlékeznie kell ezekre a sorokra, mert ez vár minden hatalmon lévő személyre, aki elárulta a hazáját.

Morawiecki szerint Donald Tusk akkori beszéde egyértelmű halálos fenyegetés volt Lengyelország elnöke ellen. 

Bár egy versből vett idézet elszavalását túlzás lenne halálos fenyegetésként értékelni, a lengyel közéletet akkor kissé felkavarta az eset. Sokan gondolták úgy Lengyelországban, hogy Tusk átlépett egy határt, illetve akár még a gyűlöletkeltés törvényi tényállása is megállná a helyét az esetében.

Morawiecki a 2021-es beszédet a választási kampányban húzta elő a kalapjából, ami egyértelműen azt jelzi, hogy a választás utolsó napjaiban minden eszközt megragadnak a felek a hatalom megszerzése érdekében. Kérdés azonban, hogy a lengyel társadalomban még jelen van-e a felháborodás a majdnem két éve elhangzott szavak miatt.

Élőben a lengyel választásról! Vasárnap este élő, eredményváró műsorfolyam a Mandiner YouTube-csatornáján, a legfrissebb adatokkal, lengyelországi kapcsolásokkal és szakértőkkel.