Vasárnap rendezik meg a következő országgyűlési választást Lengyelországban, a kimenetel azonban teljesen nyitott: annyi tűnik csak biztosnak, hogy a két nagy párt egyike sem lesz képes kormányzóképes többségre szert tenni, így koalíciós kormány alakulhat – de egyelőre még az sem látszik, hogy milyen összetételű pártszövetségek jöhetnek létre.

Party Leaders Meet With Supporters After Debate
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pártja vezeti a közvélemény-kutatásokat.
Fotó: Jaap Arriens

Vezet a Jog és Igazságosság (PiS), de távolról sem lehet nyugodt Morawieckiék kormánypártja

A Politico legfrissebb mérései szerint a Jaroslaw Kaczynski vezette kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság párt 6 százalékponttal vezeti a közvélemény-kutatásokat a legfőbb ellenfélnek tartott, Donald Tusk volt Európai Tanács-elnök és korábbi lengyel miniszterelnök, illetve Rafal Trzaskowski varsói polgármester Polgári Platform (PP) nevű pártja előtt.

A PiS a szavazatok 36 százalékára számíthat a jelenlegi mérések szerint, míg PP 30 százalékon áll, elsöprő győzelemre tehát egyik párt sem számíthat.

A kormánypárt programja erősen épít a szociális juttatásokra: Morawieckiék négy évvel csökkentenék a már így is Európa legalacsonyabb nyugdíjkorhatárát: a nők már 56 évesen, míg a férfiak 61 évesen visszavonulhatnának a munka világától, de megemelt kórházi béreket és megnövelt családi juttatásokat is ígérnek

Meglátszik a fehérorosz fenyegetés a lengyel költségvetésen, a vártnál nagyobb hiánycélt tűzött ki a kormányzat

A közelgő parlamenti választás és a fehérorosz fenyegetés egyaránt nyomot hagyott a lengyel büdzsén.

A PiS emellett megnövelt katonai kiadásokat is garantálna, lévén az ország folyamatos fenyegetés alatt érzi magát a szomszédos Belarusz és az ott állomásozó Wagner-zsoldosok miatt. Mindez azonban hatalmas kormányzati kiadásokat követel meg egy olyan országban, amelynek GDP-arányos költségvetési hiánya már az idén is durván 25 százalékkal haladja meg az előzetes becsléseket, inflációs rátája pedig még mindig 8 százalék felett jár éves viszonylatban.

Polish Public Broadcaster Least Trusted News Source
Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság elnöke.
Fotó: Jaap Arriens / AFP

Donald Tusk pártja sem zárkózik el a nagy ígéretektől, adócsökkentést és adókedvezményeket, az egyelőre jogállamisági okok miatt visszatartott EU-s pénzek megszerzését, illetve termelékenység- és bérszínvonalemelést is belengetett.

A kis pártok csinálhatnak majd királyt a lengyel választáson

A két nagy párton túl három további politikai szereplőt érdemes kiemelni, amelyek gyakorlatilag borítékolhatóan eldöntik majd a választást követő kormányalakítási kérdéseket. 

Slawomir Mentzen Konföderáció néven futó szélsőjobboldali, libertáriánus pártja jelenleg 9 százalékos támogatottsággal bír. Az elemzői várakozások szerint ugyan Mentzen sok mindenben nem ért egyet a PiS-sel, mégis szinte biztos, hogy egy erős kormányzati pozícióért beállna a jelenlegi kormánypárt mellé, annak a javára döntve el ezzel a kormányalakítási törekvéseket. A Konföderáció ugyanakkor hatalmas terhet jelenthet politikailag Morawieckiék számára: Mentzen a 2019-es EP-választáson ugyanis így jellemezte pártja programját:

Nem akarunk zsidókat, melegeket, abortuszt, de adókat és az Európai Uniót sem.

Ugyanakkor Donald Tuskék sincsenek potenciális koalíciós partner nélkül. Számukra talán Szymon Holownia volt televíziós bemondó centrista Poland 2050 pártjának teljesítménye lehet a legfontosabb tényező: Tusk ugyanis korábban már nyíltan meghívta Holowniát egy pártkoalícióba, de a tévébemondó nemet mondott, személyes ellentétekre hivatkozva – azonban ha a kormányzóképesség lehet a kérdés, ezek az ellentétek akár háttérbe is húzódhatnak. 

Donald Tusk During Election Campaign In Poland
Donald Tusk, az Európai Tanács volt elnöke (balra) és Rafal Trzaskowski varsói polgármester.
Fotó: Andrzej Iwanczuk / AFP

Tuskék azonban már akkor is boldogok lehetnek, ha a Poland 2050 eléri a 8 százalékos parlamenti küszöböt: ez ugyanis azt garantálná, hogy a PiS semmiképpen nem tud egyedül kormányt alakítani – erre pedig minden esély megvan, mivel a pártot jelenleg 10 százalék köré mérik.

Fontos azonban az is, a Lewica néven futó, a lengyel balos pártokat tömörítő mozgalom hogyan szerepel a voksolás napján: a jelenlegi mérések szerint szintén 10 százalék körüli egység a kormányzó PiS-sel biztos, hogy nem lép együttműködésre, nagy kérdés azonban, hogy Tuskékkal megállapodásra tudnak-e jutni, ha úgy hozza a helyzet.

Élőben a lengyel választásról! Vasárnap este élő, eredményváró műsorfolyam a Mandiner YouTube csatornáján, a legfrissebb adatokkal, lengyelországi kapcsolásokkal és szakértőkkel.