Közélet

Moszkva szerint a CEU lejáratja Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban

Az orosz főügyészség azt állította, hogy a CEU kádereket toboroz a globális oroszellenes médiakampányhoz.

Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánították a Soros György alapította Közép-európai Egyetemet (CEU) – közölte az orosz főügyészség sajtószolgálat hétfőn a TASZSZ hírügynökséggel. 

Budapest,,Hungary,-27,May,2019-,View,Of,The,Budapest,Campus
Fotó: Shuterstock

„A főügyészség a hozzá beérkezett anyagok tanulmányozása alapján úgy határozott, hogy az úgynevezett oktatási célú nemkormányzati szervezet, a Central European University (Ausztria) tevékenységét Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánítja” – hangzott a bejelentés. A főügyészség szerint a CEU hivatalosan deklarált céljai között szerepel a nyílt társadalom és a demokrácia értékeinek előmozdítása Közép- és Kelet-Európa országaiban, valamint a volt Szovjetunió köztársaságaiban, ám a valóságban 

erőfeszítései jelenleg az Oroszországi Föderáció különleges hadműveletének és politikai vezetésének lejáratására összpontosulnak.

A hatóság kifogásolta, hogy az egyetem számos olyan oktatási programot indított, 

amely szándékosan leértékeli és eltorzítja az orosz állam történelmét, lekicsinyli a kiemelkedő orosz tudósok, írók, kulturális személyiségek érdemeit, és hamis állításokat hirdet, amelyek szerint Oroszország bűnös a világ összes kataklizmájában, ami nyilvánvalóan nem felel meg a valóságnak.

Az indoklás értelmében ezekből a programokból kizárják az olyan szakértőket, akik bármilyen orosz állami intézménnyel kapcsolatban állnak, vagy akik a különleges hadműveletet (az Ukrajna elleni háborút – a szerk.) támogatják. Az orosz ügyészség megfogalmazása szerint a képzési programok középpontjában Oroszország állítólagos ukrajnai háborús bűneire, az orosz propagandára és a különleges hadműveletet támogató orosz állampolgárok másodrendűségére vonatkozó kijelentések állnak. A főügyészség azt állította, hogy a CEU kádereket toboroz a globális oroszellenes médiakampányhoz. Az orosz igazságügyi minisztérium az EastCham Finland, a Hudson Institute és az Egyesült Államokban bejegyzett Szabad Burjátföld Alapítvány nem kormányzati szervezetet is felvette a nemkívánatos szervezetek nyilvántartásába. 

 

CEU Ausztria Oroszország Soros György
Kapcsolódó cikkek