Aggasztó a jobboldali populisták előretörése

– jelentette ki Olaf Scholz német kancellár kedden Hamburgban Emmanuel Macron francia elnökkel tartott tájékoztatóján. 

A kancellár a német és a francia kormány kétnapos közös értekezlete utáni tájékoztatón a vasárnap Bajorországban és Hessenben tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választásokról kérdésre válaszolva a legnagyobb ellenzéki párttól, a CDU–CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) erősödésével kapcsolatban kijelentette, hogy a fejlemény láttán mindenkinek aggódnia kell. 

German Chancellor Olaf Scholz looks on as he stands next to the European flag while he and the French President address a joint press conference in Hamburg, northern Germany, on October 10, 2023, on the second day of two-day German-French government consultations. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Fotó: Ludovic Marin / AFP

A jobboldali populistákra leadott szavazatok száma azt jelzi, hogy már a demokrácia védelméről van szó, mert ezeknek az erőknek a politikai álláspontjai nemigen férnek össze felfogásunkkal a szabadságról, demokráciáról, jogállamiságról, szociális piacgazdaságról, a szociális ellátásról és oktatásról gondoskodó államról, valamint a Németország jólétét és biztonságát nagyban meghatározó európai uniós együttműködésről.  

Bajorországban a CSU, Hessenben a testvérpárt CDU kapta a legtöbb szavazatot a két németországi tartományban tartott helyi törvényhozási választáson. A szövetségi kormányt alkotó koalíció pártjai – szociáldemokraták (SPD), Zöldek, liberálisok (FDP) – mindkét tartományban gyengültek. 

Az AfD mindkét tartományban megerősödött, az ország nyugati részében története legjobb eredményét érte el. 

Arra a kérdésre, hogy a választási eredmények irányváltásra késztethetik-e a kormányt a nemzetközi migrációval és a menekültüggyel kapcsolatos politikában, a kormány eddigi intézkedéseit felsorolva kifejtette, hogy az illegális migrációt vissza kell szorítani. Hangsúlyozta, hogy a Németországba érkező menedékkérők száma túlságosan magas, és az érkezők közül nagyon sokan menekültügyi regisztráció nélkül keltek át uniós tagállamokon. Ugyancsak jelentős a menedékjogra nem jogosult kérelmezők aránya, és ezeket az embereket vissza kell juttatni hazájukba. 

Németország éppen ezért törekszik partnereivel együtt az EU-s külső határ védelmének megerősítésére és egy közös menekültügyi rendszer kialakítására, amely a szolidaritás elvén működik – mondta a német kancellár. 

Emmanuel Macron hozzátette, hogy németországi belpolitikai fejleményeket ugyan nem értékelhet, az viszont megállapítható, hogy a

nacionalizmus szerte Európában erősödik, méghozzá az illegális migráció ügyének hatástalan kezelése miatt. Azt is mondta, hogy a helyzeten csak az európai együttműködés megerősítésével lehet javítani. 

Ez azt jelenti, hogy olyan EU-t kell kiépíteni, amelynek tagjai összehangoltan, közösen, és a származási országokkal és a tranzitországokkal együttműködve megakadályozzák az illegális migrációt, és amely a szolidaritás és a felelősségvállalás elve alapján gondoskodik a védelemre szoruló emberekről és a védelemre nem jogosultak hazajuttatásáról.