Közélet

Durva vereséget szenvedett a tartományi választásokon a német kormánypárt

Bajorországban és Hessenben is voksoltak a hétvégén.

Bajorországban a Keresztényszociális Unió (CSU), Hessenben a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a két németországi tartományban tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson a hétfőn közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint. Mindkét tartományban az eddigi koalíció legnagyobb pártja – a CSU, illetve a CDU – maradt az első számú, meghatározó politikai erő a következő ciklusra is.

Bavarian state election08 October 2023, Bavaria, Munich: Markus Söder, CSU top candidate and Minister President of Bavaria, comes to the election party in the state parliament. Photo: Peter Kneffel/dpa (Photo by PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A szövetségi kormányt alkotó koalíció pártjai – szociáldemokraták (SPD), Zöldek, liberálisok (FDP) – mindkét tartományban gyengültek. A CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt mindkét tartományban megerősödött, az ország nyugati részét tekintve – vagyis a volt NDK területét nem számítva – története legjobb eredményét érte el. Ugyanakkor a többi párt közlése szerint, továbbra is elutasítják az együttműködést vele.

Bajorországban, a csak az ebben a tartományban működő CSU a szavazatok 37 százalékát gyűjtötte össze.

Ez ugyan 0,2 százalékpontos gyengülés a legutóbbi, 2018-as Landtag-választás óta és a párt leggyengébb eredménye 1950 óta, de a CSU így is messze a legnagyobb támogatottságú szereplő a bajor politikában és folytathatja a kormányzást.

Eddigi és kiszemelt jövendő partnere a Szabad Választók (Freie Wähler – FW) nevű regionális párt, amely a szavazatok 15,8 százalékát begyűjtve története legjobb eredményét érte el, és 4,2 százalékponttal erősödött 2018 óta. Az AfD a harmadik számú politikai erő pozíciójába lépett elő, 14,6 százalékos eredménye 4,4 százalékpontos erősödést jelent.

AfD candidate fails in Bitterfeld-Wolfen08 October 2023, Saxony-Anhalt, Bitterfeld-Wolfen: View of a polling station in the town hall of the Wolfen district. Despite a lead in the first round of voting, the AfD did not succeed in winning the mayoral election. Photo: Sebastian Willnow/dpa (Photo by SEBASTIAN WILLNOW / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A Zöldek a szavazatok 14,4 százalékát kapták meg. Ez ugyan a baloldali irányultságú ökopárt történetének második legjobb bajoroszági választási eredménye, de 3,2 százalékpontos gyengülés az előző választáshoz képest. A nagyjából húsz éve ciklusról ciklusra egyre gyengébb SPD támogatottsága új mélypontra süllyedt, a szavazatok 8,4 százalékát szerezte meg, 1,3 százalékponttal gyengülve 2018-hoz viszonyítva. Az FDP 3 százalékot ért el – 2,1 százalékponttal gyengülve –, nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, így kiesik a müncheni Landtagból.

A tájékoztatás szerint a tartományi gyűlésnek várhatóan 203 tagja lesz. A CSU és az FW többséggel 122 képviselői helyet szerezhet, így többségi törvényhozási támogatásra támaszkodó kormányt alakíthat. Markus Söder bajor kormányfő, a CSU elnöke a vasárnap az urnazárás utáni első nyilatkozatában kiemelte, hogy pártja a „polgári koalíció” folytatását tervezi, vagyis a következő öt évben is az FW-vel kíván kormányozni.

Hessenben a CDU 34,6 százalékkal végzett az első helyen, 7,6 százalékponttal javítva 2018-as eredményén.

Az AfD a második erő a nyugatnémet tartományban, 18,5 százalékos eredménye 5,3 százalékpontos erősödés az öt évvel korábbihoz képest.

German political parties react to regional elections in Hesse and BavariaBavaria's State Premier and top candidate of the conservative Christian Social Union (CSU) party Markus Soeder hosts a CSU party board meeting at the party headquarter in Munich on October 9, 2023. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Fotó: AFP

Az SPD Hessenben is tovább gyengült, 15,1 százalékot ért el, 4,7 százalékponttal visszaesve az előző Landtag-választáshoz képest. A Zöldek is gyengültek, 14,8 százalékos eredményük 5 százalékpontos visszaesést jelent. A liberálisok megőrizték képviseletüket a wiesbadeni Landtagban, éppen a bejutási küszöbön, 5 százalékon végeztek, 2,5 százalékponttal elmaradva a 2018-ban elért eredményüktől.

Boris Rhein hesseni miniszterelnök, a CDU helyi vezetője nem kötelezte el magát az eddigi koalíciós társ, a Zöldek mellett. Az mondta, hogy az eredmény egyértelmű felhatalmazás a CDU-nak a kormányzás folytatására, és a demokratikus spektrum valamennyi pártjával hajlandó tárgyalni az együttműködés lehetőségéről.

Minden jel arra mutat, hogy a német gazdaság nem képes feltápászkodni

Idén már a hatodik alkalommal csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest. Európa gazdasági motorja igencsak megszenvedi a következő éveket.

 

CSU Hessen CDU Bajorország
Kapcsolódó cikkek