Közélet

Flightradar-káosz: Száz repülőgép adott le vészjelzést Moszkva felett

Valójában azonban nem volt veszély, csak hackerek piszkáltak a rendszerbe. A csaknem 100 érintett gép mindegyik épségben hazatért.

Furcsa jelenségnek lehettek szemtanúi azok, akik ellátogattak a valós idejű repülési információkat mutató Flightradar oldalára. Oroszország is teljesen értetlenül áll az eset felett, miután nagyjából 100 repülőgép adott le riasztást Moszkva fölött – számolt be róla az Express brit hírportál.

Aeroflot Airbus A321
Fotó: AFP

Az erről szóló képernyőfotók pénteken kezdtek el terjedni a X közösségi oldalon (korábbi Twitter). A Bhx_Bocaj nevű felhasználó grafikáján jól látszik, hogy több tucat piros színű repülőgép van az orosz főváros légterében, amelyek mind jeleket küldenek a légiforgalmi irányításnak. Ráadásul mindegyik 7700-as vészhelyzeti kódot jelez, amely súlyos hibára utal.

A 7700-as squawk kód lehet motorhiba, vagy egyéb súlyos műszaki probléma is. Az már önmagában gyanakvásra ad okot, hogy rengeteg gép, egymástól függetlenül meghibásodik.

A Flightradar későbbi posztjába tisztázta is a helyzetet, ebből kiderült, hogy nagy valószínűséggel valaki betört a rendszerbe, és valótlan adatokat közölt. Az érintett gépek közül egyiknek sem volt komoly problémája. Az esetet kivizsgálják.

Moszkva fölött egyébként jóval kevesebb gép repül, mint békeidőben. Az orosz-ukrán háború kitörése óta ugyanis több nyugati ország lezárta a légterét az orosz gépek előtt, amire viszonzásképpen Oroszország is kitiltotta az adott ország repülőit. Ráadásul számos légitársaság járatai direkt elkerülik a háborúban álló országokat.

Újabb több mint száz embert mentett ki Izraelből a magyar légierő

Korábban háromrepülőnyi embert hozott haza a hadsereg. Szijjártó Péter újabb jó hírről számolt be.

 

Flightradar riasztás orosz-ukrán háború Oroszország Moszkva
Kapcsolódó cikkek