Egy nő életét vesztette a Skóciára lecsapó Babet vihar miatt, az okozott áradások miatt pedig több száz ház lakóit evakuálni kellett, és ezrek maradtak áram nélkül.

Heavy rain hits Ireland, UK as warnings issued for Storm Babet
Fotó: AFP

Humza Yousaf skót első miniszter részvétét fejezte ki az 57 éves nő halála miatt, akinek holttestét csütörtök délután találták meg a megáradt Lee folyóban, Skócia keleti részén, Glan Esknél. A parti őrség és a tűzoltóság házról házra járva próbálta meggyőzni a Brechin településen lakókat, hogy hagyják el otthonukat, miután a biztonságuk érdekében mintegy négyszáz ház evakuálását rendelték el.

A skót környezetvédelmi hivatal figyelmeztetést adott ki amiatt, hogy mindeddig példátlan mértékben, a rendes vízállásnál akár öt méterrel magasabbra is nőhet az Esk folyó vízszintje. A csütörtöki rendkívüli felhőszakadás miatt Skóciában több mint 20 ezer háztartás maradt áram nélkül, főként Aberdeenshire-ben és Angusban.

A viharos időjárás miatt Angusban bezárták az iskolákat, Aberdeenshire-ben pedig törölték a temetéseket. Az Aberdeenshire-ben lévő Stonehavennél hétméteres hullámok ostromolták a partot, és a helyi tanács figyelmeztette a lakosságot: álljon készen arra, hogy esetleg el kell hagynia otthonát.

Csütörtökön vörös fokozatú riasztást adtak ki az illetékes hatóságok az Egyesült Királyság egyes részeire a várható erős széllökések és villámárvizek miatt. A szombatig érvényes figyelmeztetés szerint 

az egyhavi mennyiségnek megfelelő várható csapadék és a nyomában keletkező árvíz akár napokra is elvághat a külvilágtól egyes településeket.

A meteorológiai szolgálat szerint több napon át akár napi 200-250 milliméter eső is eshet Skócia keleti részén.

Nemrég Görögországot is természeti csapás érte: az Elias viharfront miatt árvíz pusztított Évia szigetén. Görögország középső részén utcákat árasztott el a víz és egyes településeket evakuálni kellett.