Közélet

Szaúd-Arábiához dörgölődzik az Egyesült Államok az izraeli háború árnyékában

Több kulcsfontosságú találkozót is tartott az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia. Az amerikai külügyminiszter és a nemzetbiztonsági tanácsadó is magas rangú szaúdi politikusokkal tárgyalt a közel-keleti helyzetről. Egyetértettek a katonai kapcsolatok szorosabbra húzásában, valamint abban, hogy humanitárius segélyt kell Gázába juttatni.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia egyetért annak fontosságában, hogy eltántorítsanak bármilyen állami és nem állami szereplőt a Közel-Keleten kirobbant konfliktus kiszélesítésétől – hangzott el az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója és a szaúdi védelmi miniszter hétfői tárgyalásán.

Antony Blinken, amerikai külügyminiszter
Antony Blinken amerikai külügyminiszter Katar segítségével juttatna segélyt a lebombázott Gázába.
Fotó: AFP

A Fehér Ház a találkozóról kiadott közleménye szerint Jake Sullivan és Háled bin-Szalmán Ál Szaúd felhívta a figyelmet a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segítség sürgető szükségességére, és egy fenntartható béke érdekében tett további lépések fontosságát is hangsúlyozták az izraeliek és palesztinok között.

A Fehér Házban tartott amerikai–szaúdi találkozó témái között szerepelt a két ország közötti védelmi partnerség erősítése, 

amely – a Fehér Ház közleményének szavai szerint – évtizedeken keresztül sarokköve volt a regionális stabilitásnak és elrettentésnek.

Betoppant Szaúd-Arábiába az amerikai pénzügyi elit

A sivatagi Davosra 90 országból várt 6000 résztvevő között olyan bankárok szálltak le a rijádi reptéren, mint Jamie Dimon, a JPMorgan, Jane Fraser, a Citigroup és David Solomon, a Goldman Sachs vezérigazgatója.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén hétfőn telefonon egyeztetett a gázai övezeti helyzetről Muhammad bin Abdul Rahman Ál Szánival, Katar miniszterelnökével, aki egyben az arab állam külügyminisztere is. A megbeszélésről kiadott washingtoni közlemény szerint a két politikus kulcsfontosságúnak nevezte a civilek életének védelmét, valamint a palesztin embereknek szánt humanitárius segítséget. Antony Blinken egyben köszönetet mondott a katari erőfeszítésekért a Gázában rekedt amerikaiak és más külföldiek kijutásának érdekében, valamint az iszlamista Hamász fegyveresei által foglyul ejtett emberek elengedésében, aminek eredményeként két amerikai is kiszabadult.

 

usa izraeli háború Fehér Ház Szaúd-Arábia Katar
Kapcsolódó cikkek