Közélet

Szaúd-Arábia: katasztrofális lehet a Közel-Kelet egészére, ha Izrael lerohanja Gázát

Katasztrofális következményekkel járhat a Közel-Kelet stabilitását tekintve, ha Izrael lerohanja a Gázai övezetet – figyelmeztettek szaúd-arábiai vezetők. Eközben a támadás már meg is indulhatott.

Az elmúlt napokban szaúdi hivatalnokok arra figyelmeztették amerikai tárgyalópartnereiket, hogy egy izraeli szárazföldi támadás a Gázai övezet ellen felboríthatja a Közel-Keletet – írta a The New York Times. A jelentés közlése egybeesett azokkal a hírekkel, amelyek szerint a péntek esti órákban Izrael fokozta támadásait, és nem kizárt, de egyelőre meg nem erősített, hogy az invázió már meg is indult, ám az izraeli hadsereg ezt cáfolta.

April 4, 2023, Saudi Arabia, Saudi Arabia, Saudi Arabia: Saudi Arabian Crown Prince Mohammed bin Salman chairs the Cabinet session in Saudi Arabia on April 4, 2023. Saudi Arabian Crown Prince Mohammed Bin Salman Chairs The Cabinet Session April  , 2023
Fotó: Saudi Press Agency / Northfoto

A szaúdi aggodalmakról Richard Blumenthal connecticuti demokrata szenátor számolt be a lapnak, aki kilenc másik szenátorral együtt a hét végén találkozott Rijádban a szaúdi uralkodóval.

A szaúdi vezetés abban reménykedett, hogy a földi művelet elkerülhető, stabilitási okokból, és mert életek vesznének el

– mondta a szenátor. A szaúdiak óva intettek, mivel egy invázió „rendkívül ártalmas” lenne.

Magas rangú szaúdi vezetők amerikai tárgyalópartnereiknek még erősebben fogalmaztak számos beszélgetésben, kifejezve aggodalmukat, hogy egy földi invázió katasztrófának bizonyulhat az egész régió számára – idézett a lap név nélkül egy szaúdi vezetőt és még egy forrást, akinek betekintése volt a megbeszélésekbe.

Izrael cáfolja, hogy megindult Gáza lerohanása

Eközben intenzív tüzérségi csapást mért a Gázai övezet északi részére péntek este az izraeli hadsereg. A Jerusalem Post palesztin forrásokat idéz, amelyek szerint izraeli tankok foglaltak el pozíciókat az övezetben, a Haaretz szerint pedig az izraeli katonák átlépték a határt. A támadás akár meg is indulhatott, netán közel lehet – mindenesetre Peter Lerner, az izraeli hadsereg egyik szóvivője az ABC Newsnak nyilatkozva cáfolta, hogy az invázió kezdetét látnánk.

 

közel-kelet izraeli háború Izrael Szaúd-Arábia invázió
Kapcsolódó cikkek