„Összesen 220 olyan magyarról tudunk, aki átmenetileg Izraelben tartózkodik” – mondta Szijjártó Péter egy a Facebook-oldalán közzétett videóban. Elmondta, hogy ezek a személyek szervezett csoportos utakkal vagy magukban érkeztek az országba.

Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter tájékoztatott az Izraelben tartózkodó magyar állampolgárok kimenekítéséről.
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a repülőteret, ahonnan eddig a magyarokat hazahozták, majdnem rakétatalálat érte. Egy becsapódás volt az irányítótorony közelében, de az infrastruktúra végül megmenekült. A tárcavezető kijelentette, hogy azon dolgoznak, hogy mind  220 magyart hazahozzák, amint lehet. A magyar konzulok és a nagykövetség összes munkatársa megállás nélkül dolgozik, hogy honfitársainkat kihozzák a háborús zónából.

Szijjártó Péter szerint a nagykövetség dolgozói csak nehezen tudnak dolgozni, mivel naponta többször is óvóhelyre kell vonulniuk a légiriadók miatt. Emellett a telefon- és az internetszolgáltatás is akadozik.

A miniszter azt is elmondta, hogy egyelőre még nem tudni pontosan, hogy a 220 magyart hogyan menekítik ki Izraelből. Hozzátette, hogy több evakuációs művelet is készülőben van. Szárazföldön Egyiptom és Jordánia felé lehet elhagyni az országot. Emellett a vízi útvonal jöhet még szóba. A mai napon repülővel három magyarnak tudtak hazautat biztosítani a konzulok.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy azok a magyar állampolgárok, akik konzuli védelmet kértek, ma este kapnak majd a megadott elérhetőségükre egy üzenetet a következő evakuációs tervről. A miniszter azt kéri az érintettektől, hogy amint lehet, hagyják el Izraelt, és ne késlekedjenek, ha megkapják a kimenekítésről az üzenetet.

A tárcavezető határozottan arra kérte az érintetteket, hogy semmiképpen se hozzák nyilvánosságra az evakuációs tervet, annak helyét és idejét.

Hozzátett, hogy abban az esetben, ha valaki nyilvánosságra hozná a tervet, akkor annak számolnia kell a következményekkel.