Az ország valaha volt legnagyobb fegyverkiállítását nyitja meg kedden Dél-Korea, mely szeretne a globális fegyverpiac meghatározó szereplőjévé válni. A kétévente megtartott Szöuli Nemzetközi Légi- és Védelmi Kiállítás (ADEX) szervezői szerint sosem látott mennyiségű kiállítóra lehet számítani, és az expó felett elrepül majd egy amerikai B-52-es repülő is.

South Korea's Air Force T-50 jets of the "Black Eagles" 53rd Air Demonstration Group perform at the Seoul International Aerospace and Defense Exhibition (ADEX) in Seongnam, south of Seoul, on October 18, 2021. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
Dél-Korea saját fejlesztésű T-50-es gépei a két évvel ezelőtti expón.
Fotó: Anthony Wallace / AFP

Az idei kiállítás fontos szerepet játszhat annak a dél-koreai célnak az elérésében, mely 

az országot a világ negyedik legnagyobb fegyverexportőrévé tenné. 

A kiállításra 54 ország 450 vezető védelmi tisztviselőjét várják a szervezők, több százezer további látogató mellett.

Miután Dél-Korea tavaly rekordmértékű 17,3 milliárd dollár értékben adott el fegyvert, az idei cél a 20 milliárd dolláros elérése. Dél-Korea az elmúlt években a kilencedik legnagyobb fegyverexportőr volt, de Jun Szuk Jol elnök ezen a pozíción szeretne javítani – írja a Reuters.

A kiállításon ugyanakkor az amerikai–dél-koreai katonai szövetség 70. évfordulójára megemlékezve a szokásosnál több amerikai eszköz is látható lesz, köztük az atombomba szállítására is alkalmas B-52-es bombázó is.

Jun alatt a koreaiak és az amerikaiak fokozták a katonai erő demostrálását, különös tekintettel az amerikai nukleáris képességekre, hogy elrettentsék Észak-Koreát.