Reagált  a Magyar Államkincstár a sajtóban megjelent hírre, amely szerint a Fővárosi Önkormányzat feljelentést tesz az 5,6 milliárd forint szolidaritási hozzájárulás inkasszálása miatt. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy 

a kincstár novemberben 5,6 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást inkasszált a főváros számláján. 

20230419 Budapest
Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatója

Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság  VG 20230419 BudapestKarácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatójaFotó: Kallus György LUS Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Korábban két hónapon át nem tett ilyet. A főpolgármester-helyettes szerint ez jogszerűlen, mivel bírósági ítélet mondja ki, hogy a budapesti önkormányzat azonnali jogvédelmet élvez, így nem szedhető be tőle a a szolidaritási hozzájárulást. Ez egészen addig tart, amíg a bíróság nem hoz döntést abban a perben, amelyet a főváros kezdeményezett éppen a Magyar Államkincstár ellen, arra hivatkozva, hogy Budapestre túl sok szolidaritási hozzájárulást vetettek ki.

A kincstár közlése szerint a fővárosi önkormányzatnak az azonnali jogvédelmet a másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla döntése biztosította, amelyben ideiglenes intézkedésként a másodfokú eljárást lezáró végzés közléséig tiltotta meg, hogy a Magyar Államkincstár beszedési megbízást nyújtson be Budapest Főváros Önkormányzatával szemben. A Fővárosi Ítélőtábla október 17-én közölte a kincstárral a másodfokú eljárást lezáró végzését  – melyben az elsőfokon eljárt Fővárosi Törvényszéket az eljárás lefolytatásra kötelezte –, így az azonnali jogvédelmet biztosító ideiglenes intézkedés hatálya azzal a nappal megszűnt.

Ettől az időponttól kezdve nem volt jogi akadálya annak, hogy ha a főváros önként nem tesz eleget a jogszabályon alapuló adófizetési kötelezettségének, a Magyar Államkincstár beszedési megbízást nyújtson be. 

A Magyar Államkincstár mint jogalkalmazó szerv minden esetben a hatályos jogszabályoknak megfelelően és annak keretei közt jár el.

A törvényeket mindenkinek be kell tartania, és az adót mindenkinek be kell fizetnie. Ez alól a Főváros sem kivétel

–  fogalmazott a kincstár.