Közélet

A terminátor életre kelt: robot gyilkolt meg egy koreai férfit

Az üzemben alkalmazott robotkar nem tudta megkülönböztetni a terméket és a dolgozót.

Halálra zúzott egy férfit egy robot Dél-Koreában, mivel nem tudta megkülönböztetni őt az általa kezelt élelmiszeres dobozoktól. A tragédia akkor következett be, amikor a negyvenes éveiben járó dolgozó épp ellenőrizte a robotot – adta hírül a BBC.

Red,Bell,Peppers,On,A,Counter,In,The,Supermarket.,A
Fotó: Shutterstock

A Dél-Gyeongsang tartományi paprikaválogató üzemben alkalmazott robotkar feladata a paprikás dobozok felemelése és raklapokra történő átrakása volt. November 8-án azonban a robot nem tudta megkülönböztetni a gyártósor megfelelő működését ellenőrző férfit a zöldségekkel teli doboztól, megragadta őt, majd a szállítószalaghoz szorította, összezúzva az arcát és a mellkasát. A dolgozót kórházba szállították, ahol később belehalt sérüléseibe.

A gyárban a robotkarnak még a próbaüzeme zajlott. Az eredeti tervek szerint ezt november 6-án akarták elvégezni, azonban a robot érzékelőjével kapcsolatos problémák miatt két nappal el kellett halasztani. A tragédiát követően az üzemet is tulajdonló dél-koreai Donggoseong Agricultural Complex vállalatcsoport tisztviselője átfogó vizsgálatokra, illetve egy pontos és biztonságos gyártási rendszer kialakítására szólított fel.

Az ázsiai országban nem ez az első hasonló eset. Márciusban egy ötvenes éveiben járó dél-koreai férfi szenvedett súlyos sérüléseket, amikor egy autóalkatrészeket gyártó üzemben végzett munkája során egy robot hibája miatt beszorult.

 

Dél-Korea baleset robotkar robot üzem
Kapcsolódó cikkek