Egy Pest vármegyei pékségben és cukrászüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih szerdai közleményében ismertette, hogy a Csocsaj Kft. élelmiszeripari üzemében súlyos higiéniai problémákkal és nyomonkövetési hiányosságokkal szembesültek a szakemberek. Az akció során többek között csaknem egy tonna nem nyomon követhető, illetve lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert vontak ki a forgalomból, továbbá az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették.

albán pékség
Albán pékségre sújtott le a Nébih vasszigora.
Fotó: Nebih

A Pest vármegyében található pékség a Nébih vizsgálata szerint rendezetlen és takarítatlan volt. Az egységben számos, tevékenységükhöz nem kapcsolódó tárgyat is tároltak. Az ellenőrzést nehezítette továbbá az is, hogy az üzem több helyiségében nem működött a világítás. A helyiségek fala, mennyezete és padozata egyaránt szennyezett volt. Az ellenőrzés időpontjában a hűtőkamrában a kész és félkész csomagolatlan termékeket együtt tárolták a földes áruval.

A gépek, berendezések és hűtők higiéniai állapota sem bizonyult megfelelőnek. A dagasztóhelyiségben található hűtött munkapultok kívül-belül erősen szennyezettek, a berendezések koszosak, a fagylaltkonyhában található gurulós regálok (melyeket sütemény tárolására használnak) piszkosak és rozsdásak voltak. A zöldség-előkészítő előterében található kézmosó csaptelepe kiszakadt, ráadásul abban és az előtér padozatán is cigarettacsikkek voltak.

Ezenkívül a dolgozók nem viseltek megfelelő munkaruházatot, és érvényes egészségügyi alkalmassági vizsgálattal sem rendelkeztek. Ráadásul az üzemben a jogszabály által előírt dokumentációs rendszert sem működtették, emiatt az ott előállított élelmiszerek nyomon követése nem volt biztosított.

A hatósági felügyelők az ellenőrzés során 961 kilogramm nem nyomon követhető és lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert (melyek között több éve lejárt termék is volt) találtak.

A Nébih szakemberei az érintett élelmiszereket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, illetve azok ismételt forgalomba hozatalát és felhasználását megtiltották. Az ellenőrök az egységben előállított, még érvényes lejárati idejű élelmiszereket is visszahívták a forgalomból.

A hatóság a fentebb részletezett súlyos, élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét szintén azonnali hatállyal felfüggesztette. Az intézkedés feloldására a hibák kijavítását követően végzett hatósági ellenőrzés után került sor. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.