Napjainkban egyre népszerűbbek a húsmentes vagy teljes mértékben növényi alapú ételek, így egyre több kiszállítással is foglalkozó vendéglátóhely kínálatában megtalálhatók – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Szupermenta legfrissebb tesztjében házhoz szállított vegán készételek kerültek nagyító alá.

'Rawtastic' raw food restaurant
A vegán pizzák sem tartalmazhatnak semmilyen állati eredetű összetevőt.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A kínálat felmérését követően öt vegán hamburgert, öt vegán pizzát és három vegán snickersszeletet rendeltek a szakemberek. A 13 vendéglátó egységből nyolc csak vegán ételeket készít, öt helyen pedig – a vegán mellett – állati eredetű összetevőket tartalmazó ételek is megtalálhatók az étlapon.

A teszt során a szakemberek felmérő jelleggel megnézték a szállítóboxok tisztaságát. Hét box külső és belső felületéről vettek mintát, melyek laboratóriumi vizsgálata megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis egyik sem utalt szennyezettségre.

A kiszállított ételek dobozáról vett tisztasági törletminták szintén nem mutattak ki mikrobiológiai szennyeződést.

Azonban egy ételben koagulázpozitív Staphylococcusokat, három esetben Bacillus cereust, míg négy mintában coliformot találtak a laboratóriumi vizsgálatok folyamán. Az eredmények alapján a felügyelők az érintett vállalkozásoknál helyszíni ellenőrzést tartottak. A hat vizsgált hely közül néggyel szemben indult eljárás, többek között élelmiszer-higiéniai hiányosságok miatt. Egy esetben a vendéglátóhely ételkészítő és forgalmazó tevékenységének azonnali felfüggesztésére is szükség volt. A négy eljárás során mintegy 675 ezer forint értékben szabtak ki bírságot.

A feltárt hibák kijavítása után a nyár elején felfüggesztett vendéglátóhely is folytathatta a tevékenységét.

Alapvető fogyasztói elvárás, hogy egy vegán étel ne tartalmazzon semmilyen állati eredetű összetevőt. Jogilag azonban a vegán jellegre egyelőre nincs egyértelmű és kötelező érvényű meghatározás.

A tesztben részt vevő ételek hét esetben tartalmaztak állati eredetű fehérjét: a vizsgálatok tej és/vagy tojás jelenlétét mutatták ki.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ételek készítéséhez közvetlenül állati eredetű alapanyagokat használtak fel, azok akár a tárolás, az előkészítés, a főzés vagy a kiszállítás során is szennyeződhettek.

A vásárlói tájékoztatás azonban sosem lehet félrevezető, az allergénekről pedig – mint a tej és a tojás – kötelező még a megrendelés előtt informálni a vásárlót, még akkor is, ha az csak nyomokban fordulhat elő az ételben. A fogyasztó ugyanis csak így hozhat tudatos döntést. Ez egy esetben megtörtént, azonban ennek hiányában hat, ételt forgalmazó élelmiszer-vállalkozással szemben hatósági eljárás indult, ami még folyamatban van.

Vegan fish alternatives
A vegán burger legyen vegán: a vásárlói tájékoztatás sosem lehet félrevezető.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A tesztben részt vevő vegán pizzákon és hamburgereken húsdetektálást is végeztek a szakemberek, így ellenőrizték, hogy tartalmaznak-e állati eredetű DNS-t. E téren nem merült fel probléma. A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták az ételeket.

Értékelésük szerint a legjobb vegán étel a Napfényes Vegán étterem vegán szénégető pizzája és az Édeni Vegán vegán klasszikus hamburgere, míg a kedvenc desszert a Zabrakadabra Oktogon vegán snickersszelete.