Noha még mindig alacsony, folyamatosan nő a magán-egészségbiztosítással rendelkezők száma az Allianz biztosító hétfői közleménye szerint, ami a magánellátások költségének egy év alatti 30 százalékos növekedésében látja ennek egyik okát.

A biztosító idézi a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatását is, mely szerint 

a magyar háztartások egészségügyi kiadásai egy év alatt 290 ezerről közel 350 ezer forintra emelkedtek. 

Az Allianz a tavaly nyáron bevezetett,  járó- és fekvőbeteg-ellátásra egyaránt fedezetet nyújtó magán-egészségbiztosításával kapcsolatos tapasztalatait és statisztikáit vizsgálta meg.

Medicine,,Healthcare,And,People,Concept,-,Female,Doctor,With,Tablet
Fotó: Shutterstock

A biztosító szerint, bár az emberek harmada rendszeresen vesz igénybe privát egészségügyi szolgáltatást, közülük 50 százalék még mindig zsebből fizet ezért, noha biztosítással ezt akár kedvezményesebben tehetné. Az Allianz tapasztalatai szerint főként a várakozási idő miatt nő rohamosan az igény a magánszolgáltatások iránt, a biztosító ügyfelei átlagosan 38 évesek. A járóbeteg-fedezeteket nyújtó biztosítás esetében 36 év, a fekvőbetegcsomagnál 42 év, míg a kombinált járó- és fekvőbetegcsomagnál 40 év az átlagéletkor.

Az adataink szerint a laborvizsgálatok, a fejlett képalkotó diagnosztikai vizsgálatok és a szakorvosi ellátás tartoznak a legkeresettebb magánegészségügyi szolgáltatások közé, és az emberek ezekre költik a legtöbbet, ha az egészségükről van szó

– mondta dr. Karai Gábor, az Allianz egészségprogram szolgáltatópartnere, a Teladoc Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. „Mindez megfelel a 2021-es kutatási eredményeinknek is, amit még a magán-egészségbiztosításunk tavalyi bevezetése előtt végeztünk az ügyfeleink körében. Ebben a kitöltők ugyanezeket a szolgáltatási elemeket tartották a legértékesebbnek, kiegészítve a műtétet megelőző és a rákdiagnosztikai vizsgálatokkal” – tette hozzá Bencsik Tamás, az Allianz Hungária Zrt. Személybiztosítások Igazgatóságának vezetője.

A legnépszerűbb vizsgálatok toplistájának élén a bőrgyógyászati, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, ortopédiai és az ultrahangvizsgálatok állnak, de kedvelt területnek számít a gasztroenterológia, az endokrinológia, a kardiológia, a belgyógyászat és a szemészet is.

A közlemény idézi az Allianz tavalyi felmérésének eredményeit is, mely szerint a válaszadók közel 32 százaléka vesz részt rendszeresen különféle kivizsgálásokon, a kutatást megelőző három évben pedig a kitöltők több mint fele járt valamilyen szélesebb körben ismert, specifikus vizsgálaton.

A tájékoztatás szerint ugyan továbbra is a céges magán-egészségbiztosítások dominálják a piacot, de folyamatosan bővül az egyéni biztosítottak köre is.