BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Breaking: Szaúd-Arábia nyerte el a 2030-as világkiállítás rendezési jogát

Rómát és Busant előzte meg Rijád, amely így a 2030-as világkiállítás rendezője lesz. Az esemény várhatóan több millió látogatót vonz majd.

Szaúd-Arábia fővárosát, Rijádot választották a 2030-as világkiállítás helyszínéül, megelőzve a dél-koreai kikötővárost, Busant és Rómát. Az esemény várhatóan több millió látogatót vonz majd.

Ibrahim al-Sultan, Rijád régió polgármestere a franciaországi Issy-les-Moulineaux-ben. Fotó: AFP

Rijádot a párizsi székhelyű Bureau International des Expositions (BIE) tagállamai 165 szavazatból 119-es többséggel választották ki.

A szavazást zárt ajtók mögött tartották Issy-les-Moulineaux-ban, a francia főváros délnyugati külvárosában. Az eredményt a szaúdi delegáció ujjongással üdvözölte. Busan 29, Róma 17 szavazatot kapott. A nagy tét mellett minden város fokozta kampányát, új, egyedi elképzeléseket mutatva be a szavazóbizottságnak.

A szaúdi terv egy jelentős tömegközlekedési hálózatot és egy futurisztikus teret foglal magában, amely az ország vízióját a városok és közösségeik fenntartható jövőjének úttörőjeként kívánja bemutatni.

Szaúd-Arábia erős marketingkampányt indított, amelynek része volt a „Riyadh 2030” kiállítás az Eiffel-torony közelében, és kiterjedt reklámozással egész Párizsban.

Szaúd-Arábia rendezi meg a 2034-es futball-világbajnokságot

Tíz év múlva újra egy olajkirályság lesz a házigazda.

A szaúdi pályázat, amely a királyság gazdaságának diverzifikálására és nemzetközi tekintélyének növelésére irányul, támogatást kapott Emmanuel Macron francia elnöktől, amint azt az Élysée-palota júliusi közleménye jelezte.

Egyes aktivisták azonban elítélték Rijád jelöltségét

az emberi jogok országban tapasztalható megsértése miatt, beleértve a másként gondolkodó újságíró, Dzsamál Hasogdzsi 2018-as meggyilkolását az isztambuli szaúdi konzulátuson.

A Trevi-kút mellett is folyamatosan hirdette pályázatát Róma a világkiállításra.
Fotó: AFP

Róma ajánlata tartalmazta a világ legnagyobb városi napelemparkjának terveit,

valamint egy zöldfolyosót, amely összekötné az expó helyszínét olyan történelmi nevezetességekkel, mint az Appia Antica (Appian Way), amely a Római Birodalom egyik legrégebbi és legfontosabb útja.

A dél-koreai kikötőváros, Busan olyan sztárokat hívott pályázata népszerűsítésére, mint a „Gangnam Style” rapper, Psy és a K-pop zenekar, a BTS.

A város egy csúcstechnológiás kiállításra pozicionálta magát, hangsúlyozva képességeit a mesterséges intelligencia és a 6G-technológia terén.

Mindezt azzal a céllal, hogy több millió látogatót vonzzon, és ösztönözze a munkahelyteremtést.

A busani delegáció franciaországban. Fotó: AFP

A világkiállítás történetét tekintve a nemzetek összehozása mellett a technológiai újítások és a kulturális vívmányok bemutatására szolgál.

Az 1851-es megnyitó esemény óta az expó olyan úttörő találmányok bemutatásának platformja, mint a villanykörte, az óriáskerék és maga az Eiffel-torony, amelyet az 1889-es Exposition Universelle számára építettek.

Ezek az események nemcsak az emberi találékonyság ünnepeivé fejlődtek, hanem lehetőséget is nyújtanak a fogadó városoknak a gazdasági növekedés és a globális elismerés katalizálására.

Mivel a világ figyelme Párizs felé fordult, a közelgő szavazás megalapozza a világkiállítások gazdag örökségének következő fejezetét. A következő expót a tervek szerint 2025-ben rendezik Oszakában, Japánban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.