Maratoni üléssorozattal folytatódik az Országgyűlés őszi ülésszaka a jövő héten, a honatyák hétfőtől péntekig egy sor kérdésben tárgyalnak és döntenek majd, az igazi nagyüzem csak kedden indul. A Házbizottság által elfogadott napirend szerint a törvényhozók már hétfőn dönthetnek a magyar honvédség csádi szerepvállalásáról. Ennél nagyobb jelentőségű, hogy a parlament rögtön a hét legelején újabb fél évvel meghosszabbíthatja az immár másfél éve érvényben lévő háborús veszélyhelyzetet, amely speciális jogrend alkalmazását teszi lehetővé a kormány számára. Az Ukrajnában dúló háborúra hivatkozva 2024. május 23-ig maradhat érvényben a

230703 Budapest
Az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése.  

Fotó: Teknős Miklós  TEK  Magyar Nemzet  MN

A képen: parlamenti patkó  üres
Fotó: Teknős Miklós

Gazdasági szempontból kiemelkedő fontosságúnak ígérkezik az adótörvények módosításáról, köztük a globális minimumadóról szóló parlamenti vita, amelyre a hivatalos menetrend szerint csütörtökön kerül majd sor.

A honatyák a ruandai, illetve az üzbegisztáni kormánnyal való légi közlekedési megállapodások kihirdetéséről is dönthetnek majd, de terítékre kerülnek 

  • energiapolitikai, 
  • igazságügyi és 
  • büntetőjogi, valamint
  • sporttörvényekre vonatkozó kérdések is a jövő hét során.

Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról szóló javaslat ugyanakkor ezúttal sem kerül a magyar törvényhozók asztalára, az immár 16 hónapja tárgyalásra váró ügyben így egészen biztosan nem születik döntés a jövő héten sem.

Az üléssorozat valószínűleg megemlékezéssel kezdődik majd hétfőn, miután november 3-án otthonában, szerettei körében meghalt Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés korelnöke, akit úgy jellemeztek, hogy egész életében szívén viselte a kisgazda- és polgári mozgalmakat, politikai közösségeinek pedig mindvégig meghatározó alakja volt. Turi-Kovács 87 éves volt.

Meglepetéseket tartogat az új adócsomag: a változások több ezer magyar vállalkozást érinthetnek

A Világgazdaság kérésére a Niveus Consulting Group összefoglalta az őszi adócsomag társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetének legfontosabb módosításait. Bagdi Lajos úgy véli, a több mint 60 oldalas, a globális minimumadót érintő jogszabály Magyarországon mintegy 2-3 ezer vállalkozásra vonatkozhat és jelentős adminisztratív terhet róhat a cégekre. Szerinte a kisvállalati tervezett változtatása szintén jelentősnek tekinthető, és az sem elhanyagolható, hogy egyértelműsítették az amerikai–magyar adóegyezmény felmondása utáni eljárásrendet, valamint a kötelező visszaváltási rendszert. Új köntöst kap az általános forgalmi adó is.