BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Volkswagen

Döntött a Vatikán, lecseréli autóit a pápa

A Vatikán nagyjából negyven teljesen elektromos Volkswagen ID modellt kap 2024 elején.

A Volkswagen közleménye szerint 2024 elejétől 40 tisztán elektromos modellt szállítanak a Vatikánnak a teljesen elektromos ID. modellből. Ezek a Vatikán dekarbonizációs stratégiájának részét képezik, amelynek célja, hogy 2030-ra klímasemlegessé alakítsák át a járműflottát. A német vállalat két magas rangú vezetője, Imelda Labbé és Christian Dahlheim személyesen adta át I. Ferenc pápának az első elektromos gépkocsikat.

Forrás: Volkswagen Financial Services

Hangsúlyozták: a Vatikánvárosi Állam elkötelezett az olyan innovatív és hosszú távon fenntartható megoldások megvalósítása mellett, amelyek bolygónk védelme érdekében lehetővé teszik az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásainak mérséklését. A Vatikán Ökológiai átalakítás 2030 elnevezésű programjának középpontjában áll a városállam szén-dioxid-lábnyomának csökkentése.

A Volkswagen a projekt kiválasztott partnereként 2024 elejétől a Volkswagen Financial Services vállalaton keresztül tisztán elektromos járműflottát szállít a Vatikánvárosi Állam számára, a későbbi szakaszok során pedig a Volkswagen csoport márkáinak további nulla károsanyag-kibocsátású járműveit adják át.

A pápamobil – az autó, amely az egyházfőt szállítja nyilvános megjelenésein – is nemrég le lett cserélve: 2022 óta egy módosított elektromos Fisker Ocean szavatolja I. Ferenc biztonságát.

Talán egy pápa sem kapott akkora ajándékot, mint I. Ferenc 2017 novemberében, amikor a Lamborghini egy egyedi kivitelezésű, vatikáni színekre fényezett, fehér bőrüléses Huracán LP580-2 sportautót küldött neki. A Szentatya természetesen nem tartotta meg a sportautót, amely végül kalapács alá kerül. 

A pápa által aláírt kocsiért 715 ezer eurót, azaz 225 millió forintot fizettek az árverésen,

a pénz nagy részét egy iraki város, Nineveh kapta, a maradékon pedig több jótékonysági szervezet osztozott.

Volán mögé akart ülni a pápa

A pápamobil elnevezés már hozzánőtt a katolikus egyházfő személyéhez, pontosabban az őt szállító autóhoz. A „pápamobil” kifejezést először a Toyota Land Cruiser, utána pedig az a Fiat Campagnola kapta meg, amely II. János-Pál pápát szállította 1981. május 13-án, amikor merényletet kíséreltek meg ellene a Szent Péter téren.

I. Ferenc pápa is már számos pápamobilt tudhatott magáénak: a Vatikánvároson belül egy fehér Ford Focus szokta szállítani, de beiktatása után azt tervezte, hogy ő maga fogja vezetni saját, 1984-es Renault 4-esét. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.