A mianmari lázadók dróntámadásaiban megsemmisült a hadsereg mintegy 120 tehergépkocsija az ország Kínával közös, északkeleti határa közelében – közölte Zav Min Tun, a mianmari katonai junta szóvivője.

MJINT SZVE
A lázadók októberben indítottak offenzívát a mianmari junta ellen. Fotó: MTI / AP

A lázadóknak ez az akciója eddig az egyik legdrámaibb, az anyagi károkat tekintve a legnagyobb azóta, hogy október végén a Testvériségszövetség nevű, három etnikai gerillaszervezetből – Ta’ang Nemzeti Felszabadító Hadsereg (TNLA), Arakáni Hadsereg (AA) és Nemzeti Demokratikus Hadseregek Szövetsége (MNDAA) – álló ernyőszervezet offenzívát indított a junta ellen San állam északkeleti részén. 

A lázadók egy hónapja tartó támadássorozata a 2021. februári puccs óta a legnagyobb kihívás a katonaság számára. 

Azóta az offenzíva az ország északi, középső és nyugati részére is kiterjedt, a lázadó szövetséghez pedig kisebb etnikai milíciák és önvédelmi csoportok is csatlakoztak. 

Az egyik lázadócsoport, az MNDAA szóvivője tagadta, hogy a szövetség követte volna el a támadást, és a hadsereget tette felelőssé a súlyos kárért. 

Az utóbbi három hétben a szövetség jelentős csatákat nyert meg, a junta szóvivője pedig már a harcok kezdete után nem sokkal elismerte, hogy elvesztették az ellenőrzést három város fölött. Hírügynökségi beszámolók szerint a lázadók elérték, hogy leálljon a Kínával folytatott legális és ez súlyos problémát okoz a mianmari gazdaságnak.