A mianmari hadsereg legalább 20 katonáját ölte meg az ország északkeleti San régiójában az országot irányító juntával szemben álló fegyveres csoport, a Testvériség Szövetség – közölték pénteken helyi biztonsági és médiaforrások.

This handout photo taken and released on October 27, 2023 by the Kokang Information Network shows Myanmar National Democratic Alliance Army (MNDAA) Major General Peng Deqi (centre R) commanding operations against Myanmar's military near Lashio township in Myanmar’s northern Shan State. (Photo by Handout / Kokang Information Network / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  Kokang Information Network " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A kínai határnál fekvő régió öt városa közelében levő katonai bázisok ellen péntek kora reggel hajtottak végre összehangolt támadásokat. 

Az akciósorozat Csinsvehav vámhivatalának elfoglalásával kezdődött, a katonaság ott szenvedte el a legnagyobb emberveszteséget, de Lasio városból is harcokat jelentettek. A mianmari Mizzima News internetes hírportál jelentése szerint a 20 halálos áldozat között nemcsak katonák, hanem rendőrök is voltak.

Újabb hidegháború kirobbanásától tart Kína

Peking szerint a globális feszültségek, félreértések és egymással ellentétes érdekek egy új hidegháború felé sodorják a világot. A kínai miniszterelnök szerint el kell kerülni a világ blokkosodását, és a vitákat kezelni kell.

Mianmarban folyamatos feszültség uralkodik azóta, hogy 2021 februárjában a hadsereg erőszakkal átvette a hatalmat a választáson győztes Aung Szan Szú Kji pártjától. A korábbi Nobel-békedíjas politikust több különálló vádpontban több mint 30 év börtönbüntetésre ítélték, és jelenleg is őrizetben van, további több tízezer ellenzéki politikust vagy másként gondolkodót pedig bebörtönöztek.

A rendkívüli állapot harmadik, februári meghosszabbításakor a junta vezetője elismerte, hogy az ország 330 kerületének több mint egyharmadát még mindig nem sikerült teljes ellenőrzés alá vonniuk. A junta helyzetét nehezíti, hogy a vele szemben álló és egyre szervezettebb, különböző etnikai kisebbségeket képviselő fegyveres csoportok az ország több részén is sikereket tudtak elérni. A pénteki támadások elkövetőjeként jelentkező Testvériség Szövetség az utóbbi időben az ellenálló csoportok vezető erejévé lépett elő, annak köszönhetően, hogy kiképezi a harcosokat, és fegyverekkel látja el az ellenálló csoportokat.