Észak-Korea elkezdte megerősíteni a katonai jelenlétét a dél-koreai határon. Jelentések szerint több korábban lerombolt őrállást helyreállítanak.

This picture taken on November 21, 2023 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on November 22, 2023 shows North Korea's leader Kim Jong Un inspecting the launch of a rocket carrying the reconnaissance satellite 'Malligyong-1' from the Sohae Satellite Launch Site in North Phyongan province. North Korea said on November 22 it had succeeded in putting a military spy satellite in orbit after two previous failures, as the US led its allies in condemning the launch as a "brazen violation" of UN sanctions. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT
---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Fotó: AFP

Az észak-koreai külügyminisztérium közölte, hogy az ország továbbra is gyakorolni fogja a szuverén jogait és újabb kémműholdak Föld körüli pályára bocsátását tervezik – írta meg a Reuters. Phenjannak még a múlt hét elején sikerült fellőnie az első működő kémműholdját, állítólag orosz technológia segítségével. Az ország a fellövést az Egyesült Államok és szövetségeseinek megfigyelésével indokolta.

Az észak-koreai kémműhold miatt több nemzet is felszólalt, sokan pedig úgy vélik, hogy Phenjan megszegte az ENSZ megállapodásokat.

Egy a törvényes módja annak, hogy egy ország megvédhesse magát és reagálhasson a súlyos katonai fenyegetésekre 

– közölte a KCNA, az észak-koreai állami média.

A műhold pályára állítása miatt Dél-Korea felfüggesztette azt a katonai megállapodást, amit még 2018-ban kötött az északi szomszédjával. Ennek a szerződésnek az egyik fontos pontja volt a két ország közötti légi és műholdas megfigyelés leállítása. A megállapodás megszüntetése után Dél-Korea elindította a kémrepülőit a határon, ahol Észak-Korea elkezdte fokozni a katonai jelenlétét. Szöul szerint Phenjan még nehézfegyvereket is telepített a demilitarizált zóna határára. Ezek között voltak járműelhárító és tüzérségi eszközök is.

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun hétfő reggel felkereste a phenjani űrügynökség központját, ahol megtekintette a kémműhold első felvételeit. Állítólag az Egyesült Államok légierejének guami támaszpontjáról készültek az első képek. Amerika szintén hétfőre összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát egy rendkívüli ülésre, ahol megtárgyalják az észak-koreai kémműhold kérdését.