Románia beüzemelte szerdán első Patriot rakétaelhárító ütegét a Fekete-tenger partján rendezett tesztelő és hitelesítő éleslövészettel – közölte közösségi oldalán a román hadügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint a 74-es Mihai Bravu légelhárító ezred katonái először lőttek ki önállóan PAC–2 ATM típusú elfogórakétát, amely sikeresen megsemmisített egy 60 kilométernyire lévő, légi fenyegetést szimuláló célpontot. A tesztelést háromévi felkészülés és az Egyesült Államokban végzett számos tanfolyam előzte meg. A most kipróbált Patriot rendszert 2020-ban vette át a román hadsereg.

Szczecin,poland-july,2022:mim-104,Patriot,-,American,Surface-to-air,Missile,System,Developed,By
Fotó: Shutterstock

A már egy éve eltervezett Patriot Spark 23.11 elnevezésű hadgyakorlaton rendezett lövészet november 2-án kezdődött a Midia-foki föld-levegő lőtéren. A hadgyakorlatot szerdán Marcel Ciolacu miniszterelnök és Nicolae Ciuca szenátusi elnök (volt vezérkari főnök és védelmi miniszter) is meglátogatta.

Románia a tárca korábbi közlése szerint idén négy Patriot rendszert állít hadrendbe a tervezett hétből.

Ezek beszerzését még 2017-ben szavazta meg a román parlament. A csaknem négymilliárd dollár értékű beszerzésről 2017-ben állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök.