Egyelőre nem talált semmi rendkívülit, és elfogadta a kínai hatóságok beszámolóját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Kínában felfedezett, légútibetegség-gócok esetében – közölte a szervezet csütörtökön. A WHO tudatta, hogy a kínai hatóságok nem találtak szokatlan vagy új kórokozókat vagy kórképeket az érintett területeken.

Smile for Teeth Care Day
Fotó: Yang Tao

A szervezet hangsúlyozza, hogy szerinte nincs szükség rendkívüli intézkedésekre a Kínába készülők esetében, de aki légúti betegségek tüneteit észleli magán, az lehetőleg tartózkodjon az utazástól. 

A megbetegedések számának növekedése egyes esetekben korábban érkezett a szokásosnál, de nem váratlan, tekintettel a Covid–19 miatti korlátozások feloldására, és más országokban is lehet hasonlóra számítani

– tudatta a WHO.

A szervezet mindenkinek azt javasolja, hogy oltassa be magát a koronavírus és az influenza ellen, maradjanak távol a beteg emberektől, különítsék el magukat, ha megbetegszenek, szükség esetén viseljenek maszkot, biztosítsák a megfelelő szellőztetést és mossanak kezet rendszeresen.

A WHO korábban azt közölte, hogy északkínai gyermekeknél diagnosztizálatlan tüdőgyulladásos csoportokat talált, és tájékoztatást kért Kínától. A kínai hatóságok szerint a gócokat olyan, már ismert patogének okozták, mint az influenzavírus, a Mycoplasma pneunomiae, amely egy jellemzően a fiatalabb gyermekeket érintő légúti megbetegedés, továbbá az óriássejtes tüdőmegbetegedés és a Covid–19-et okozó koronavírus.