Rutinszerű ellenőrzésre hivatkozva légzőszervi és tüdőgyulladásos megbetegedések adatairól kért tájékoztatást az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínától csütörtökön, miután a szervezet kínai irodája sajtótájékoztatóján a légúti megbetegedések emelkedéséről számolt be. A szervezet a növekedést a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásának és az olyan ismert kórokozók terjedésének tulajdonította, mint az influenzavírus, a Mycoplasma pneunomiae, mely egy jellemzően a fiatalabb gyermekeket érintő légúti megbetegedés, továbbá az óriássejtes tüdőmegbetegedés és a Covid–19-et okozó koronavírus.

(230228) -- GUIYANG, Feb. 28, 2023 (Xinhua) -- A doctor gives a boy medical treatment during an event held by Guizhou Provincial People's Hospital and the Guizhou Hospital of Shanghai Children's Medical Center to provide children with free multidisciplinary consultation and gene tests in Guiyang, southwest China's Guizhou Province, Feb. 28, 2023. TO GO WITH "China Focus: China more resolute to fight rare disease" (Xinhua) (Photo by Wu Si / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: AFP

Szerdán a WHO azt közölte, hogy északkínai gyermekeknél diagnosztizálatlan tüdőgyulladásos csoportokat talált. A WHO szerint 

nem világos, hogy ezek a kínai hatóságok által korábban bejelentett légúti fertőzések általános növekedéséhez vagy különálló eseményekhez kapcsolódnak.

A nemzetközi egészségügyi szabályzat mechanizmusán keresztül a világszervezet további járványügyi és klinikai információkat, valamint laboratóriumi eredményeket kért a gyermekek körében jelentett potenciális járványról. Hozzátették, hogy emellett további információkat kértek Kínától az ismert kórokozók terjedésének tendenciáiról és az egészségügyi ellátórendszerek leterheltségéről. A napokban a média északkínai városokban videókat tett közzé, amelyeken a kórházak tele vannak vizsgálatokra váró szülőkkel és gyerekekkel, miközben más közösségi felületen kínai gyerekek láthatók, akik házi feladatot csinálnak, miközben egy kórházban intravénás infúziót kapnak.

A WHO nemrég nyilvánosságra hozta, hogy 18 százalékkal emelkedett világszerte a kanyarós esetek száma, és 43 százalékkal nőtt a halálos áldozatok száma. Ennek okának azt nevezték meg, hogy az elmúlt években erősen visszaesett az oltottság.