Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy Csák János menesztette L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójáról. A kulturális és innovációs miniszter azzal indokolta döntését, hogy 

a főigazgató elmulasztotta az intézménytől elvárható jogkövetést, és „azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”. 

Hammerstein Judit
Hammerstein Judit. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Egy friss sajtómeghívóból derült ki, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumot Hammerstein Judit vezeti a továbbiakban mint megbízott főigazgató.

A menesztés előzménye az volt, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a World Press Photo egyes képei szerinte károsak, és kifogásolta, hogy a kiállításon az elmúlt év egyik fontos eseményeként tüntettek fel egy kenyai esetet, amikor megerőszakoltak és megöltek egy 25 éves nonbináris leszbikus személyt. A politikus bejelentette, hogy a múzeumban történtek miatt törvénymódosítást nyújt be, és a kultúráért felelős miniszterhez fordul. Ezt követően a termek bejáratánál egy 18-as karikás táblát helyeztek ki.

A tiltó táblák ellenére azonban mégis látogatták 18 év alattiak a kiállítást, mivel a múzeum senkitől nem kérhette el a személyi igazolványt.

L. Simon a menesztést  követően azt állította, hogy a minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartották, a 18 év alatti korlátozást bevezették.

Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni

– fogalmazott L. Simon László. 

Hammerstein Judit korábban helyettes államtitkár volt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságánál, majd politikai főtanácsadóként dolgozott. Az első Orbán-kormány idején a miniszterelnök sajtófőnökeként is tevékenykedett, de korábban a Prae irodalmi folyóiratnál is dolgozott, a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány alapítója, illetve a Palimpszeszt kulturális és társadalomtudományi folyóirat szerkesztője volt.