A lengyel államfő Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnököt, az október 15-i lengyel parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot nyert párt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjét bízza meg kormányalakítással. Ezt maga Andrzej Duda jelentette be hétfő este.

A bejelentés némiképp meglepő, ugyanis bár a PiS kapta az október 15-i választáson a legtöbb szavazatot, többsége nincs a lengyel törvényhozásban, a Szejmben, míg az eddigi ellenzék – mely rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges többséggel – már meg is állapodott a leendő koalíció körvonalairól. Az egyezség pedig nem Morawieckit, hanem Donald Tuskot, a Polgári Platform kormányfőjelöltjét támogatja.

Polish President Andrzej Duda (L) meets with Prime Minister Mateusz Morawiecki from Poland's ruling conservative Law and Justice (PiS) party for talks about the creation of a new government, on October 24, 2023 in Warsaw, Poland, following the October 15 parliamentary election. (Photo by JANEK SKARZYNSKI / AFP)
Andrzej Duda (balra) és Mateusz Morawiecki. Fotó: AFP

Morawiecki és a PiS most abban reménykedik, hogy sikerül a Lengyel Néppártot (PSL) elcsábítani az ellenzéki megállapodásból. 

Az agrárpárt a Lengyelország 2050-nel közös, Harmadik út nevű listán jutott be a Szejmbe, és 28 mandátumot nyert el. A PiS-nek 194 mandátuma van, és a kormányalakításhoz 230 képviselőre van szükség, így a többséghez még a szélsőjobboldali Konföderáció 18 képviselőjére is szüksége lenne.

Azonban a PSL már jelezte, hogy nem szeretnék a PiS-t ismét kormányon látni, sőt a párt része a Tuskot támogató ellenzéki koalíciónak is. A sikeres kormányalakításra így Morawieckinek nem sok esélye van, a kormányalakítási megbízást legfőképp annak köszönheti, hogy Duda a PiS jelöltjeként nyerte el az elnöki címet 2015-ben, majd 2020-ban. A PiS kampányát pedig segítheti a jövő nyári európai parlamenti választáson, ha úgy tudja magát prezentálni, mint akitől Tusk ellopta az ország kormányzásának lehetőségét.

Ugyanakkor a Rzeczpospolita írása felhívja a figyelmet arra, hogy a tiszteletbeli házelnök pozícióját a néppárti Marek Sawicki kapta, aki része az új többségnek. Pozíciója leginkább tiszteletbeli, és csak addig tart, amíg a Szejm képes állandó házelnököt választani. Azzal, hogy a tisztséget ő kapta meg, a PiS csak rövidebb ideig lesz képes húzni az időt, mielőtt Tusk megkapná a kormányalakítási megbízást. 

Az új kormány megalakítása a lengyel megszerzése kapcsán is sürgető lehet, ráadásul Duda vétójoga az ezek megszerzéséhez szükséges törvények megalkotását is akadályozhatja.