A közlekedésbiztonságre veszélyt jelentő járműveket ellenőrzött az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM): 114 millió 491 ezer forint bírságot szabtak ki a Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztály közúti ellenőrzési akciói során november 12. és 18. között Magyarország román határszakaszán - közölte a tárca szombaton az MTI-vel.

Azt írták, hogy az ellenőrzés kiemelt célja a közlekedésbiztonságra veszélyt jelentő járművek, továbbá az engedély vagy regisztráció nélkül közlekedő vállalkozások kiszűrése volt.

Az akcióban részt vevő szakemberek összesen 208 jogsértést tártak fel, amelyből 75 esetben a vezetési és pihenőidő, 53 esetben a járművek műszaki állapota, 32 esetben túlsúly/túlméret és 25 esetben az engedélyekkel összefüggő szabályok megsértése miatt intézkedtek, továbbá 12 esetben találtak Adblue manipulációra alkalmas eszközt a járművekben - részletezték.

A jogsértések több mint a felét, 124 esetben román honosságú vállalkozások követték el; a szabálytalanságokat 28 esetben bolgár, 25 esetben török honosságú jogsértők járművében fedezték fel - tették hozzá.

 Közölték azt is, hogy a kiszabott 114 millió 491 ezer forint bírságból 105 millió 521 ezer forintot a helyszínen fizették be a szabálytalankodók, míg a fennmaradó összeget visszatartási intézkedéssel biztosítják az ellenőrök.

Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint az intézkedések egyik legfontosabb következménye, hogy a forgalomból kiszedett, közlekedésre alkalmatlan, baleset- és életveszélyes "járművek" már senkit se veszélyeztessenek az utakon. A tárcavezető a biztonságos közlekedés fenntartása, és az akció tanulságaként további ellenőrzéseket rendelt el - áll a közleményben.