Ami jó, azt hamisítják, csakhogy ez a gyógyszereknél életveszélyt okozó mellékhatásokkal is járhat. A Novo Nordisk sikergyógyszereire ez hatványozottan érvényes. Az ősszel Európa legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalatává avanzsált dán cég által gyártott Ozempic testsúlycsökkentő mellékhatása miatt hirtelen pokoli népszerűségre szert tett és nem csak a cukorbetegségben szenvedőknek köszönhetően. 

Gdansk,,Poland,-,May,2022:,Obese,Fat,Man,Preparing,Semaglutide
Súlycsökkenés szempontjából korántsem mindegy, hogy az injekció szemaglutidot vagy inzulint tartalmaz.
Fotó: Shutterstock

A gyógyszer – és „nagy testvére”, a Wegovy – hamisítása jól jövedelmező üzletté vált, egyrészt magas ára, másrészt korlátozott hozzáférhetősége miatt. Ezt látva a Novo Nordisk visszatérően figyelmeztetett a hamisítványok felbukkanására és az általuk okozott veszélyekre. 

Nem sok sikerrel. Libanonban például az idén már tizenegy embernél váltott ki súlyos rohamot a minden bizonnyal hamisított Ozempic beadása, s a vércukorszint hirtelen leesése. Egyikük sürgős kórházi kezelést is igényelt.

A gyanút az keltette fel, hogy az injekciós tollak eltérő adagot tartalmaztak a gyárilag alkalmazotthoz képest

mondta a Reutersnek Rita Karam, a libanoni közegészségügyi minisztérium illetékese. Hozzátette, hogy a minisztérium megkezdte a szükséges vizsgálatokat mind a tizenegy különálló esetben, de furcsa mód nem sikerült beazonosítani az inkriminált gyógyszerek forrását és tételszámát, így nem tudnak kétséget kizáró módon a nyomára bukkanni, honnan származhattak a súlyos rohamokat kiváltó „Ozempic” injekciók. 

Sumákolnak a feketepiacon vásárlók is

Persze az emiatt egészségkárosodással fenyegetett betegek segítőkészsége sem volt ideálisnak mondható, a hamisítvány beszerzési forrásának felfedése így nem járt sikerrel, de nyomoznak még az illetékesek. 

A tizenegy páciensből mindössze három volt a cukorbeteg, négyen a gyors fogyás érdekében injekciózták magukat, a többiek pedig nem árulták el, milyen indikáció vezette őket a dílerekhez. 

Merthogy hivatalos gyógyszertárakba az ilyen silány hamisítványok nem jutnak el. Mondjuk ez nem is csoda, hiszen az egészségügyi minisztérium a cukorbetegek ellátásához nem vásárol Ozempicet, így az a támogatott készítmények listáján sem szerepelhet. 

Megszaporodtak a bejelentések 

Rita Karam elmondása szerint tavaly nem érkezett be hozzájuk bejelentés semmilyen gyanús Ozempic-szállítmányról, az idén viszont már két esetben is intézkedniük kellett.

A libanoniak érdeklődése nem véletlen, az ország minden negyedik felnőtt polgára elhízottnak tekintendő

a World Obesity Federation 2017-es adatai szerint, míg a Nemzetközi Diabétesz Szövetség 2021-ben a libanoni felnőttek közel 9 százalékáról igazolta, hogy elhízással szorosan összefüggő 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. 

Obese,Woman,With,Fat,Upset,Bored,Of,Dieting,Weight,Loss
Hasznot húznak az elhízás elleni gyötrelmes küzdelemből a gátlástalan kóklerek. 
Fotó: Lee Charlie

Utóbbiak aránya a hamburger és a zsíros menük őshazájában, az Egyesült Államokban 14 százalékra tehető, nem véletlen, hogy a Novo Nordisk első számú felvevőpiacának és profitcentrumának is ez az ország tekinthető.

A hírügynökség megjegyzi, hogy az Ozempic és más, fogyásra használt gyógyszerek, így az Eli Lilly Mounjaro és a Novo Nordoisk Wegovy nevű gyógyszere iránti hiperkereslet kiváló táptalajt nyújt a profitéhes hamisítóknak, akiket nem izgat túlságosan, hogy a placebóval vagy jobb esetben valódi inzulinnal feltöltött hamisított injekciók milyen károsodást okoznak a betegeknél. 

Rákapott a hiánygyógyszerre a feketepiac

Ozempicnek feltüntetett hamisítványt már legalább 17 országban találtak, köztük az Egyesült Királyságban, Németországban, Egyiptomban és Oroszországban. Belgiumban a múlt hónapban a gyógyszerfelügyelet egy rakomány mű-Ozempicet foglalt le, ezeknek a fecskendőit a szemaglutid hatóanyag helyett sima inzulinnal töltötték meg. 

Attól pedig hiába várnának fogyasztó hatást a delikvensek. Hasonló eseteket regisztráltak Ausztriában is, ahol többen kórházi kezelésre szorultak az inzulint tartalmazó fecskendők használata miatt.

A cukorbetegek számára kifejlesztett szemaglutid hatóanyagú Ozempicről és Wegovyról csak utólag derült ki, hogy 15 százalékos súlycsökkenés a potenciális mellékhatásuk, ezután indult meg rakétasebességgel a karrierjük. 

Ellenszer: felvilágosítás és kapacitásbővítés

Azóta a Wegovyról igazolták azt is, hogy rendszeres használatával mintegy 20 százalékkal csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések halálozási esélye. A Novo Nordisk fogyasztószerei iránt emiatt pillanatok hatalmas kereslet támadt, amit a cég képtelen kielégíteni. 

A Novo Nordisk árfolyama 2021-től
 

A múlt héten egyébként a súlyproblémával nem küszködő Emmanuel Macron elnök adta át a Novo Nordisk több milliárd eurós franciaországi üzemét, Párizs mellett, amelynek termeléséből a francia piacra is jut nem kis mennyiség. 

A Novo Nordisk a renoméját és az üzleti lehetőségeit egyaránt romboló hamisítványokkal kapcsolatban közölte, hogy minden egyes esetet külön kivizsgál, és az egészségügyi szolgáltatók számára útmutatót készített, amely bemutatja, hogyan lehet könnyedén felismerni a hamisított gyógyszereket.

Szuicid gondolatokhoz is vezethet az Ozempic használata?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálja a Novo Nordisk Ozempic nevű cukorbetegség elleni gyógyszerét és a Saxenda nevű súlycsökkentő készítményét, miután az izlandi egészségügyi hatóság három olyan esetet is jelentett, amikor a készítményt szedőknek öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai támadtak.