Oroszország és Kazahsztán katonai, haditechnikai és katonapolitikai együttműködése a köztük lévő szövetségesi kapcsolatok stabilitását mutatja – szögezte le Vlagyimir Putyin orosz és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő csütörtökön Asztanában közzétett közös nyilatkozatában.

This pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik shows Kazakhstan's President Kassym-Jomart Tokayev (R) shaking hands with Russia's president Vladimir Putin (L) during their meeting in Astana, on November 9, 2023. (Photo by Konstantin ZAVRAZHIN / POOL / AFP)
Fotó: AFP

A közzétett nyilatkozat szerint a két ország biztonságát és védelmi képességeinek fokozását szolgálja a katonai, haditechnikai és katonapolitikai együttműködés.

Az ebben a szférában folytatott együttműködés a szövetségesi kapcsolatok stabilitását tükrözi, és évtizedekre előre meghatározza ezek stratégiai jellegét

– olvasható a nyilatkozatban.

A két államfő elégedettségét fejezte ki a kétoldalú együttműködés fejlődésének dinamikájával más ágazatokban is. Megjegyezték, hogy gyümölcsözően alakulnak a kapcsolatok az energetikai ágazatban újabb gáz-, illetve olajlelőhelyek kiaknázásával.

Varga Mihály: erősek a magyar–kazah gazdasági kapcsolatok

A magyar–kazah gazdasági kapcsolatok folyamatosan fejlődnek, a két ország kereskedelmi forgalma csaknem 80 százalékkal növekedett az év első hét hónapjában.

Jelezték, hogy további lehetőségeket látnak az együttműködés elmélyítésére egyebek között a tudományos-műszaki szférában, különösen ami a csúcstechnológiai és az űrkutatási ágazatot illeti. Putyin és Tokajev támogatásukról biztosították a nukleáris fegyverek elterjedését gátló „nemzetközi mechanizmusokat”, valamint bejelentették, hogy közösen fellépnek az ilyen fegyverek űrbe telepítésével szemben.