Annak ellenére, hogy feltételezhetően Tordai Csaba ügyvédi irodájában hamisíthatták meg a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom félmilliárdos adománygyűjtésének a jegyzőkönyveit, a főpolgármester mégsem függeszti fel a jogi főtanácsadóját a városházi pozíciójából. 

tordai_csaba20220103 budapest a fovarosi kozgyulesnek a varoshaza eladasa ugyeben tartott vizsgalobizottsagi ulese havran zoltan magyar nmezet20220103 BudapestVárosháza-gateÜLÉST TARTOTT A VÁROSHÁZA ELADÁSÁVAL FOGLALKOZÓ VIZSGÁLÓBIZOTTSÁG.fotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzetképen: Tordai Csaba, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatóságának az elnöke
Fotó: Havran Zoltán

A Magyar Nemzet arról érdeklődött a fővárosi önkormányzat sajtóosztályánál, hogy a nyilvánosságra került információkat követően miért nem függesztették fel Tordai Csabát a jogi főtanácsadói pozíciójából. A lap szerint ez azért lenne indokolt, mert 

Tordai tulajdonképpen maga is belekeveredett a bűnügybe, továbbá a félmilliárd forintnyi „mikroadomány”-ügy egyik kulcsfigurája lehet, hiszen a hatósági vizsgálat szerint az ő ügyvédi irodájában hamisíthattak meg több, az adománygyűjtés körülményeiről szóló jegyzőkönyvet.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy bár Tordai tekintélyét kikezdte a botrány, a városházi pozíciója megingathatatlan. Tordai nemcsak Karácsony egyik legközelebbi munkatársa, hanem egyúttal az egyik legrégebbi barátja is. Már az egyetemen közel hozta őket egymáshoz a politika iránti érdeklődésük, és később, a 2002-es választás idején is dolgoztak együtt a Medián közvélemény-kutató cégnek.

A bizalmi viszony a későbbiekben is megmaradt, s 2019-ben a főpolgármesteri mandátumot nyerő Karácsony jóval nagyobb befolyási körrel látta el Tordait, mint ami a jogi főtanácsadói titulusból kikövetkeztethető lenne.

Gansperger Gyula, baloldali üzletember egy hangfelvételen úgy jellemezte Tordai szerepét, hogy bár 

nincs úgymond hivatali tisztsége, de minden olyan szerződést, rendelkezést, tervezetet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő, és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e.

Tordai tevékenységéről az egyik nyilvánosságra került felvételen Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök is említést tett, fogalmazása szerint „gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a városházát, ő az egyik”.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes úgy nyilatkozott Tordairól, hogy egy nagyon jó kolléga, és hasznos tagja a városházának. Az ügyben a főpolgármester is megszólalt az ATV stúdiójában, de érdemben ő sem kommentálta a fejleményeket. Mint mondta: „Amikor kampány van, akkor az én kollégáimnál házkutatást szoktak tartani.”