Közélet

Ukrajna elfogadta a jövő évi költségvetést: nagy összeg megy védelmi kiadásokra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden aláírta Ukrajna jövő évi költségvetését, amelynek csaknem felét védelmi kiadások teszik ki, több mint 40 milliárd euró (több mint 15 ezermilliárd forint) értékben.

Az ukrán parlament honlapján közzétett jogszabály szövegéből kiderül, hogy a kijevi vezetés az utóbbi összegből 43 milliárd hrivnyát (410 milliárd forint) irányoz elő drónok, emellett ugyanennyit lőszerek és egyéb fegyverek gyártására. Az ukrán sajtó szerint e költségeket adókból, vámilletékekből, állami vállalatok nyereségéből és privatizációkból remélik fedezni.

ZELENSZKIJ, VolodimirHirosima, 2023. május 21.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának zárónapján, 2023. május 21-én.
MTI/EPA/Pool/AP/Louise Delmotte
Zelenszkij: a költségvetés nagy része a védekezésre megy majd.
Fotó: Louise Delmotte / MTI / EPA

A mintegy 84,08 milliárd euróra (32 ezermilliárd forint) becsült büdzsé nagyjából felét hitelfelvételekből tervezik fedezni, ahogy ez az idei költségvetés esetében is történt. Ukrajna háború által meggyengített gazdasága nagyjából 44,37 milliárd euró (17 ezermilliárd forint) bevétellel számol jövőre.

Az összeg csaknem teljes egészében a védelmi kiadásokat hivatott fedezni.

Összehasonlításul: Oroszország költségvetése harmadára tervezi emelni védelmi kiadásait. A 2024-es, 10,8 ezer milliárd rubeles (143 ezermilliárd forint) büdzsében a védelmi fejezet 36,7 ezermilliárd rubelt (42 ezermilliárd forint) tesz ki.

Putyin: Oroszország az egész világ szabadságáért harcol

Az orosz elnök szerint a Nyugat ott és úgy provokál és támad, ahol és ahogy csak tud, ezért most az oroszokon a sor, hogy mindent megtegyenek Oroszország fennmaradásáért. Putyin szerint sok múlik azonban a kultúrán is.

Ukrajna költségvetése az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta erősen függ a nyugati támogatástól. A 2023-as költségvetést 38 milliárd euróval (14 500 milliárd forint) támogatták külföldről, ami nagyjából a teljes büdzsé 60 százalékának felel meg.

Az ukrán sajtó szerint a 2024-es költségvetésben a emelésére is elkülönítettek összeget. Az elképzelések szerint a minimálbér a jelenlegi havi 170 euróról (64 ezer forint) 200 euróra (76 ezer forint) növekedne. Ukrajna mindemellett – ahogy az idei évben is – hozzávetőleg 4,6 százalékos gazdasági növekedésre számít.

 

Védelmi költségvetés orosz-ukrán háború Zelenszkij költségvetés
Kapcsolódó cikkek