Oroszország nemcsak az oroszokért, de az egész világért harcol jelenleg – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács mai ülésén, ahol videón keresztül jelentkezett be.

PUTYIN, VlagyimirSzentpétervár, 2023. július 28.
Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal az Oroszország-Afrika csúcstalálkozó második napi plenáris ülésén Szentpéterváron 2023. július 28-án.
MTI/EPA/TASZSZ Host/Mihail Tereszcsenko
Vlagyimir Putyin a teljes világ szabadságáért harcol.
Fotó: Mihail Tereszcsenko / MTI / EPA

Az orosz elnök kifejtette:

A szuverenitásért, az igazságosságért folytatott harcunk minden túlzás nélkül nemzeti felszabadító jellegű, mert védjük népünk biztonságát és jólétét, a legmagasabb történelmi jogot, hogy Oroszország erős, független hatalom lehessen. Most azonban nemcsak Oroszország, hanem az egész világ szabadságáért harcolunk

Putyin hozzátette: véleménye szerint „az oroszországi kultúrák, nyelvek és etnikai csoportok sokszínűsége és egysége nem fér bele a nyugati rasszisták és gyarmatosítók logikájába”, továbbá álláspontja szerint a nyugati országok Oroszországot a „nemzetek börtönének”, lakosait pedig egyenesen rabszolgának tekintik, ezért ki szeretnék fosztani és fel szeretnék darabolni az országot.

Az orosz elnök elmondta, véleménye szerint céljai elérése érdekében nem rest erőszakhoz folyamodni, ha pedig ez sem elégséges, akkor zavargást kelt az ország határain belül. Ezért Putyin kiemelte:

Oroszország minden külső beavatkozást, valamint minden olyan provokációt, amelynek célja az etnikai vagy vallásközi konfliktusok előidézése, agresszív cselekedetnek tekint.

Az orosz elnök rámutatott: orosznak lenni mindenekelőtt azt jelenti, hogy felelősnek kell lenni Oroszország megmentéséért. Oroszországnak azonban identitásának megőrzéséhez és a külső nyomással szembeni ellenálláshoz valódi áttörést kell elérnie a kulturális életben – jelezte az államfő. Emellett szerinte az országnak holisztikus oktatási rendszerre van szüksége, amely képes egyesíteni a különböző területeket.

„Olyan holisztikus oktatási rendszerre van szükségünk, amelyben a család, az oktatási rendszer, a nemzeti kultúra, a gyermek-, ifjúsági, sport-, katonai-hazafias szervezetek munkája és a széles körű mentormozgalom harmonikusan kiegészíti egymást” – mondta Putyin.