Közélet

Varga Mihály: a gazdaság motorjának kell lenniük az egyetemeknek

Varga Mihály az Óbudai Egyetemen azt mondta: az a cél, hogy az egyetemek a gazdasági és társadalmi átalakulás motorjai legyenek.

A cél az, hogy az egyetemek a gazdasági és társadalmi átalakulás motorjai legyenek, a gazdasággal együttműködve pedig az intézmények jelentősen növelik Magyarország versenyképességét – mondta pénzügyminiszter kedden Székesfehérváron. 

a20211014_Karsai_pipettahegy_gyarto_uzem_Varga_Mihaly_PT_fmh (8)20211014 Pipettahegy-gyártó üzem átadása, Varga Mihály, Karsai Béla, Karsai Plastik Kft, Székesfehérvár. A képoen: Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó. Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Pesti Tamás

Varga Mihály az Óbudai Egyetem mechatronikai tudományos laborjainak első ütemének átadó ünnepségén elmondta,

a most induló négy székesfehérvári laborban a legmodernebb high-tech területen kezdődhet el a kutatás, az Ipar 4.0, a szenzorfejlesztés, a 3D modellezés, a robotfejlesztés és a dróntechnológia témakörében. 

Az Óbudai Egyetem a székesfehérvárin kívül Kaposváron és Zsámbékon is tudományos és innovációs parkot fejleszt kormányzati támogatással – tette hozzá.

A tárcavezető megemlítette, hogy a 2010-es években a magyar gazdaságpolitika a gyártás területére fókuszált, ma már azonban a fejlesztésre kell helyezni a hangsúlyt, és kiemelte, hogy ennek kiindulópontjai éppen ezek a laborok lehetnek. 

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora felidézte, hogy a kar megalapításakor a gyakorlatorientált képzés elindítása volt a cél a befektetői szemlélet meghonosítása mellett, ennek jegyében indultak a science-park beruházások is. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy a science-parkok megvalósítása és működtetése az egyetem, a vállalati szféra, az állam és az önkormányzati szféra együttműködésével lehetséges.

 

óbudai egyetem versenyképesség Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek